Moskva. Foto: EPA
Moskva. Foto: EPA
Moskva
Nočni pogled na industrijski predel Moskve, ko so se protestniki in policisti razšli. Foto: EPA
Množični neredi v Moskvi

V industrijskem predelu Moskve so se v nedeljo vneli spopadi med nacionalističnimi protestniki in policijo. Nemire je spodbudil umor 25-letnega Jegorja Žerbakova, ki je v noči na četrtek z dekletom zapuščal biljardnico.

Umor naj bi domnevno zakrivil muslimanski priseljenec s Kavkaza. Po poročanju medijev so namreč posnetki varnostnih kamer pokazali, da je bil morilec "neslovanskega videza s severnega Kavkaza", kar je nacionaliste privedlo do sklepa, da je bil morilec muslimanski delavski priseljenec. Napadalca še niso odkrili.

Žerbakov naj bi se najprej stepel z napadalcem, razlog za pretep pa naj bi bil to, da je poznejši domnevni morilec užalil Žerbakovo dekle. Napadalec ga je pozneje zabodel, Žerbakov pa je zaradi poškodb umrl.

V nedeljskih protestih naj bi po poročanju nekaterih ruskih medijev sodelovalo več kot 4.000 ljudi. Sprva so protesti potekali mirno, nato pa so se razvili v krvave spopade s policijo. Pri tem so protestniki razbili tudi več izložb v nakupovalnem središču in prevračali avtomobile. Proteste so spremljali slogani "Rusijo Rusom", "Bela oblast" in druga nacionalistična gesla.

Poostreni varnostni ukrepi
Vodja moskovske policije Anatolij Jakunin je za proteste okrivil skrajneže, številni med njimi naj bi bili po njegovih besedah alkoholizirani. Varnostni ukrepi v Moskvi so po nemirni noči poostreni.

Po nemirih je policija prijela okoli 1.200 priseljencev s tržnice z zelenjavo, ki so jo v nedeljo napadli protestniki. Vse so prepeljali na policijske postaje, kjer bodo z zaslišanji skušali ugotoviti, ali je kdo izmed njih sodeloval v nasilju.

Z aretacijo množice priseljencev naj bi oblasti skušale pomiriti izgrednike, ki so od policije zahtevali, da najde morilca in naredi več za preprečitev kriminala, za katerega so po njihovem mnenju krivi priseljenci.

Nasilje je mnenju poznavalcev le potrdilo naraščajoče napetosti med etničnimi Rusi, priseljenci s Kavkaza, ki so ruski državljani, in neruskimi državljani iz nekdanjih sovjetskih republik.

Priseljenci so sicer odigrali pomembno vlogo v krepitvi ruskega gospodarstva v zadnjem desetletju in številni izmed njih opravljajo nizko plačana dela, ki jih številni Rusi zavračajo.

Združenje priseljencev v Rusiji je že opozorilo na nevarnost porasta etničnega nasilja. "Nacionalisti si prizadevajo za svoje politične cilje, kar je zelo nevarno. Priseljence opozarjamo na previdnost na mestih z veliko ljudi in na javnih prevoznih sredstvih," je dejal vodja združenja Mukhamad Amin.

Množični neredi v Moskvi