Policija zaznava močan porast napadov na muslimane po terorističnem napadu v Londonu, v katerem je bilo ubitih osem ljudi. Foto: Reuters
Policija zaznava močan porast napadov na muslimane po terorističnem napadu v Londonu, v katerem je bilo ubitih osem ljudi. Foto: Reuters

6. junija je bilo tako za 40 odstotkov več rasističnih incidentov, kot je letošnje dnevno povprečje, poroča britanski Independent. V torek je bilo zaznanih 54 takšnih incidentov, v povprečju pa jih je bilo na dan letos 38.

Če gledamo samo incidente, v katerih je sprožilec islam oziroma nasprotovanje islamu, pa statistika kaže, da je porast petkratni. V torek je policija tako obravnavala 20 takšnih dejanj, dnevno povprečje v letu 2017 pa je 3,5. Število teh incidentov je zdaj najvišje letos.

Guardian navaja 26-letnega Furhaana Altafa, ki je dejal, da so njegovega brata najprej verbalno napadli in rasistično zmerjali, nato pa so ga dva oziroma trije moški tudi fizično napadli in mu poškodovali obraz.

Število prijavljenih islamofobnih dejanj je višje kot v dneh po napadih v Parizu novembra 2015 in umoru britanskega vojaka Leeja Rigbyja v Londonu leta 2013.

Iz muslimanske skupnosti poročajo tudi o verbalnih napadih na muslimanke na avtobusih. Eno žensko so celo zagrabili za vrat na avtobusni postaji. Na druge ženske so napadalci tudi pljuvali. Ob tem poročajo o nadležnih telefonskih klicih, fizičnih grožnjah in podobno, poroča Guardian.

Na poslopju islamskega centra Sutton na jugu London se je pojavil grafit: "Terorizirajte svojo državo".

Policija prijela še tri osumljence
Britanska policija je prijela še tri osumljence. Uslužbenci protiteroristične skupine so v vzhodnem Londonu prijeli dva človeka na ulici Ilford, tretjega pa v bližnji hiši. Po londonskem napadu je policija skupno prijela že več kot 12 ljudi, a so jih večino tudi izpustili.

Medtem se je na spletu pojavil posnetek, ki prikazuje trenutek, v katerem je policija ustrelila vse tri napadalce med zabadanjem žrtve.

Khan: Ničelna strpnost do zločinov iz sovraštva
Londonski župan, prvi muslimanski župan britanske prestolnice, Sadiq Khan, je javnost pozval, naj prijavljajo zločine iz sovraštva. Mesto takšnih dejanj ne bo dovoljevalo, je dejal. Londončane in Londončanke je pozval, naj se "združijo in pošljejo jasno sporočilo vsemu svetu, da grozni posamezniki, ki nam želijo škodovati in uničiti naš način življenja, nikoli ne bodo razdelili našega mesta".​

Do porasta islamofobnih incidentov prihaja nekaj dni po napadu v Londonu, ko so teroristi ubili osem ljudi. Muslimanski voditelji so že po samomorilskem napadu v Manchestru 22. maja, v katerem je umrlo 22 ljudi, svarili pred porastom islamofobnih zločinov. Porast teh incidentov je bil zaznan tudi po westminstrskem napadu marca letos, ko je bilo ubitih pet ljudi.

Fiyaz Mughal, ustanovitelj telefonske linije za pomoč žrtvam islamofobije, je dejal, da želijo teroristi razdeliti britansko družbo in skupnosti. "Ljudje, ki napadajo nedolžne muslimane, ki nima nobene zveze z ekstremizmom ali terorizmom, igrajo igro islamističnih ekstremističnih teroristov," je dejal.