Diplomatska prizadevanja ameriškega senatorja Johna McCaina niso bila uspešna. Foto: EPA
Diplomatska prizadevanja ameriškega senatorja Johna McCaina niso bila uspešna. Foto: EPA

"Vlada potrjuje, da je odločitev o prekinitvi zasedb trgov Raba al Adavija in Al Nada v Kairu dokončna in da zdaj poti nazaj ni več," je dejal Beblavi na egiptovski državni televiziji. Kot je znano, protestniki na omenjenih trgih vztrajajo že več kot mesec dni in zahtevajo vrnitev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija.

"Zdaj jih znova pozivamo, naj nemudoma odidejo, se vrnejo domov in na delo," je še pozval Beblavi in dodal, da jim bo vlada zagotovila brezplačen prevoz, če se bodo mirno razšli. Obenem pa je premier islamistične protestnike obtožil, da so "prekoračili vse meje miroljubnosti s hujskanjem k nasilju, uporabi orožja in zapori cest".

Neuspeh tujih diplomatov
Dogovor med sprtimi Egipčani so skušali pomagati tudi diplomatski predstavniki ZDA, Evropske unije, Katarja in Združenih arabskih emiratov, ki so se zadnje štiri dni pogovarjali s predstavniki različnih strani, a so bili pogovori neuspešni. "Faza diplomatskih prizadevanj, da bi prepričali Muslimansko bratovščino in njene podpornike, naj se odpovejo nasilju, izognejo prelivanju krvi in prenehajo ovirati napredek v egiptovski družbi, se je danes končala," so danes v izjavi sporočili iz egiptovskega predsedstva.

Univerza sklicala nov sestanek
Univerza Al Azhar, ki velja za vodilno versko avtoriteto, je za prihodnji teden sklicala nov sestanek, na katerega bo povabila različne sogovornike, glavni cilj pa je postaviti temelj za iskanje dialoga in narodne sprave.

Izjava egiptovskega predsedstva je bila podana nekaj ur zatem, ko sta namestnik ameriškega državnega sekretarja William Burns in zunanji minister Združenih arabskih emiratov Abdulah bin Zajed po štirih dneh pogovorov z egiptovskimi prehodnimi oblastmi in predstavniki Muslimanske bratovščine Kairo zapustila praznih rok.

Katarski zunanji minister Halid Al Atija ter ameriška senatorja Lindsey Graham in John McCain so Kairo zapustili že v torek.

Mednarodna skupnost je poskušala posredovati, potem ko je egiptovska vlada
prejšnji teden policiji naročila, naj prekine protestniške zasedbe dveh trgov v Kairu. Vlada trdi, da sta zasedbi trga Raba al Adavija na severovzhodu Kaira in trga Al Nada južno od prestolnice nasilni in nezakoniti.

Mursijevi privrženci zahtevajo vrnitev oblasti
Privrženci odstavljenega predsednika že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast odstavljenemu predsedniku Mohamedu Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Poudarjajo, da je vojska 3. julija s tem, ko je odstavila demokratično izvoljenega predsednika, izvedla državni udar. Od odstavitve Mursija je v spopadih umrlo že okoli 300 ljudi.

EU bo nadaljeval prizadevanja za dialog
Visoka predstavnica EU-ja za zunanjo politiko Catherine Ashton je v odzivu na neuspeh pogajanj dejala, da bodo Evropejci še naprej naredili vse, kar je v njihovih močeh, in da bodo spodbujali k dialogu, ki je ključen za vrnitev k demokratični tranziciji v Egiptu.

V State Departmentu so se na neuspeh pogajanj odzvali z izjavo, v kateri so poudarili, da bo za končanje politične krize v Egiptu potreben kompromis in da je še vedno čas za dialog. "Prepričani smo, da bo vsaka rešitev zahtevala kompromis na obeh straneh," je dejala tiskovna predstavnica Jen Psaki. "Te odločitve lahko sprejmejo le Egipčani za Egipčane. Seveda si želimo, da jih bodo sprejeli čim prej."