Pred zaporom v Port Saidu so se zbrali številni sorodniki obsojenih. Foto: Reuters
Pred zaporom v Port Saidu so se zbrali številni sorodniki obsojenih. Foto: Reuters
Egipt: Izgredi po smrtnih obsodbah

Obsodba je prvi epilog tragedije v Port Saidu februarja lani, ko so po tekmi med domačim Al Masrijem in kairskim klubom Al Ahli domači navijači vdrli na igrišče in tribune ter začeli obračunavati z gostujočimi navijači. V spopadih je umrlo 74 ljudi, največ med gostujočimi navijači.

Obtožnica je povzročitve smrti bremenila 73 ljudi, med njimi tudi nekatere uradnike na stadionu in policiste, ki so dogajanje opazovali, niso pa pravočasno reagirali. Kazni so danes kljub temu izrekli le navijačem. O usodi preostalih 52 obtoženih bo sodišče odločalo 9. marca.

Sodnik je ob izreku obsodbe prebral imena vseh 21 ljudi, nato pa jih je napotil k velikemu muftiju, kar je stalna praksa, saj mora mufti kot verska avtoriteta v državi smrtne obsodbe še potrditi.

Kairo pozdravlja odločitev sodišča, v Port Saidu nemiri
V Kairu so smrtne kazni za huligane pozdravili z odobravanjem, v Port Saidu pa so prepričani, da gre za političen in nepravičen proces. Sorodniki ubitih so pred sodiščem v Kairu pojasnjevali, da so zadovoljni z razsodbo, ob tem pa so izpostavili, da bi morali biti kaznovani tudi tisti, ki so nasilje načrtovali. Številni Egipčani so namreč prepričani, da je izbruh narekovala policija.

Na drugi strani pa so se pred zaporom v Port Saidu, kjer so kazen prestajali nekateri izmed obtožencev, že vneli nemiri. Sorodniki obsojenih in drugi protestniki so napadli zapor in se spopadli z varnostnim osebjem, nekateri so uporabili celo avtomatsko orožje. Policija je odgovorila s solzivcem, nad protestnike pa so poslali tudi oklepna vozila. V spopadih je umrlo 22 ljudi, med njimi tudi dva policista, več kot 200 ljudi pa je bilo ranjenih. Spopadi so se razširili tudi na okoliške ulice, oblasti pa so na ulice Port Saida že poslale vojsko.

Egipt: Izgredi po smrtnih obsodbah