Nogometaši Al Ahlija, med katerimi so številni egiptovski reprezentanti, so jo še odnesli z udarci in brcami, medtem ko so številni njihovi navijači umrli v napadu podivjanih gostiteljev. Foto: Reuters
Nogometaši Al Ahlija, med katerimi so številni egiptovski reprezentanti, so jo še odnesli z udarci in brcami, medtem ko so številni njihovi navijači umrli v napadu podivjanih gostiteljev. Foto: Reuters
Sorodnik žrtve spopadov v Port Saidu
Navijači Al Ahlija in vladujoča Muslimanska bratovščina obtožujeta za nasilje privržence nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. Foto: Reuters
Starejši brat žaluje za umrlim navijačem Al Ahlija
V Kairo so že prepeljali številne mrtve, žalne slovesnosti že potekajo, oblasti pa se bojijo protestov pogrebcev. Foto: Reuters
Protesti v Egiptu
Egipt pretresen po tragediji

Po uradnih podatkih je bilo ob 79 mrtvih v nasilju po tekmi ranjenih še več kot tisoč ljudi, število mrtvih pa bi se lahko še povečalo, saj je več deset ljudi v kritičnem stanju. Po pričevanju zdravnikov so bile številne žrtve zabodene, pretepene do smrti, nekatere pa so pahnili iz tribun.

Najhujše nasilje po padcu režima Hosnija Mubaraka pred enim letom je izbruhnilo po koncu tekme med vodilnima egiptovskima moštvoma: Al Masrijem iz Port Saida in najuspešnejšim klubom v državi Al Ahlijem iz Kaira (3:1).

Policija zatajila, zdaj za mir skrbi vojska
Na glavni ulici v Port Saidu, ki vodi proti Kairu, je bilo slišati tudi strele, v mestu pa so po dogodku namestili vojsko, da bi preprečila nadaljnje izgrede. Na izhodih iz mesta so postrene vojaške kontrole, na vseh ključnih točkah v mestu pa so razporojeni vojaki, medtem ko policije ni videti.

Vodja vojaškega vrhovnega sveta Husein Tantavi, ki je po padcu Mubaraka dejanski voditelj države, je po izgredih v to mesto ob Sredozemlju poslal dve vojaški letali, da bi odpeljali nogometaše in ranjene. Tantavi je sprejel pretresene člane Al Ahlija in jim obljubil temeljito preiskavo ter kaznovanje krivcev.

Državna televizija je v neposrednem prenosu po koncu tekme prikazala policiste, ki naj bi skrbeli za red na tekmi, kako nepremično stojijo, medtem ko okoli njih divja nasilje. Tudi nogometaši moštva Al Ahli so policijo obtožili, da ni storila ničesar, da bi jih zaščitila.

Vlada in parlament o nasilju v Port Saidu
Za danes je sklicano izredno zasedanje vlade, v Kairu pa je napovedan protestni shod navijačev proti nesposobnosti in neukrepanju policije, ki je kljub množični prisotnosti na stadionu najprej dopustila napad na gostujoče igralce, nato pa še obračunavanje z gostujočimi navijači.

"Ljudje so jezni na režim še bolj kot kadar koli prej. Ljudje so resnično jezni, njihov bes lahko vidite v njihovih očeh," je za BBC povedal eden izmed vodij navijaške skupin Al Ahlija. Ravno organiziranost, predanost in številčnost navijačev najuspešnejšega egiptovskega in afriškega kluba vseh časov so bili temelji uspešnih protirežimskih protestov januarja lani, ki so nato pripeljali do odstopa dolgoletnega predsednika Mubaraka.

Na kairskem trgu Tahrir, žarišču lanske ljudske vstaje proti Mubaraku, se je zbralo več deset jeznih protestnikov, številni pa so tudi zaprli ulico pred poslopjem državne televizije. Protestniki so se zbrali tudi pred poslopjem notranjega ministrstva, na katerem naj bi obsodili delovanje policije. Ko je množica skušala vdreti v stavbo, pa je policija proti njim uporabila solzivec.

Zmagovalci obtožujejo Mubarakove privržence
Muslimanska bratovščina
, največja politična sila in zmagovalke volitev v Egiptu, je privržence nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka obtožila, da so oni izzvali nasilje na nogometnem stadionu. "Dogodki v Port Saidu so bil načrtovani in so sporočilo ostankov nekdanjega režima," je na spletni strani Stranke svoboda in pravičnost, ki predstavlja politično krilo Muslimanske bratovščine, zapisal eden od poslancev.

Preživeli gostujoči navijači zatrjujejo, da je bilo nasilje načrtovano in da policija kljub prisotnosti močnih protiizgredniških enot ni želela posredovati. "Ne morem verjeti, da bi se kaj takega lahko zgodilo naključno. Bilo je načrtovano," obtožuje predstavnik Al Ahlija Hanan Zeini.

Oblasti so po dogodkih nemudoma prekinile vse preostale tekme - v Kairu je potekalo ravno srečanje Zamalek - Islamija, kjer so navijači zažgali nekaj sedežev, a so gasilci hitro pogasili požar, policisti pa izpraznili stadion. Nogometno prvenstvo je zdaj prekinjeno vsaj za 6 tednov.

Kaj bo storila nova oblast?
Egiptovski premier Kamal Al Ganzuri je sklical izredno sejo vlade, na kateri bodo razpravljali o dogodku, predsednik parlamenta Sad Al Katatni je sporočil, da se bo tudi ljudska skupščina danes sestala na izrednem zasedanju.

Predsednik nogometne zveze Fifa Sepp Blatter je v odzivu na krvave izgrede dejal, da je šokiran in žalosten, da je umrlo in bilo ranjenih toliko nogometnih navijačev. "To je črn dan za nogomet. Takšna katastrofalna situacija je nepredstavljiva in se ne bi smela zgoditi," je izjavil pretreseni Blatter.

Protesti v Egiptu
Egipt pretresen po tragediji