V največjem ekvadorskem mestu Guayaquil se je zrušil most. Foto: Reuters
V največjem ekvadorskem mestu Guayaquil se je zrušil most. Foto: Reuters
Manta
Prizor iz ekvadorskega mesta Manta na tihomorski obali. Foto: Reuters
Ekvador: Po potresu noč na prostem

Kot je sporočil ekvadorski minister za varnost Cesar Navas, je število žrtev sobotnega potresa naraslo na 350. Na televiziji Teleamazonas je pojasnil, da se je število žrtev povečalo, potem ko so dobili nove podatke iz mesta Pedernales.

Najmanj 2.500 ljudi je ranjenih, številne pa še pogrešajo. Tla so se stresla ob 18.58 po krajevnem in 1.58 po srednjeevropskem času. Žarišče potresa je bilo blizu obalnega mesta Muisne na severu države, kakšnih 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quita.

Brez elektrike nekaj časa tudi Quito
Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil veliko gmotno škodo. V največjem ekvadorskem mestu, dvomilijonskem Guayaquilu, ki je okoli 300 kilometrov od žarišča, se je porušil most. Poročajo tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe. Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa brez elektrike. Brez elektrike so velika območja okrog epicentra nedaleč od obale, kjer so ljudje z nedelje na ponedeljek že drugo noč zapored v temi.

Iz ruševin kriki preživelih
"Ekvador je hudo prizadet. To je največja tragedija v zadnjih 67 letih. Prioriteta je reševanje morebitnih preživelih izpod ruševin,"
je v televizijskem nagovoru državljanom dejal predsednik Ekvadorja Rafael Correa, ki je predčasno prekinil obisk Vatikana. "Iz ruševin so se slišali kriki ljudi, a jim nismo mogli pomagati," pa je povedal Agustin Robles iz obalnega mestu Pedernales, medtem ko je v vrsti pred stadionom čakal na vodo, hrano in odeje.

Vlada je za ohranjanje reda v državi vpoklicala 14.000 pripadnikov varnostnih sil, od mednarodnih posojilodajalcev pa si je izposodila 600 milijonov ameriških dolarjev za najnujnejše potrebe.

Ponekod po državi sicer prihaja do ropanj, iz zapora El Rodeo v mestu Portoviejo pa je med potresom pobegnilo 180 zapornikov. Nekaj se jih je prostovoljno vrnilo, večina pa je še na prostosti.

Več držav pomaga Ekvadorju
Kolumbija in Venezuela sta organizirali zračni most za pomoč Ekvadorju, kamor že dostavljajo hrano, spalne vreče in drugo opremo. Pomoč so obljubile tudi Mehika, Peru in druge države.

EU je medtem žrtvam ekvadorskega potresa odobril milijon evrov začetne humanitarne pomoči. Pomoč so sicer že ponudile Španija, Francija, Poljska in druge države. Prve pošiljke so šle na pot danes zjutraj, EU pa bo zagotovil logistično podporo in sofinanciral prevozne stroške.

EU bo prek sistema Copernicus zagotovil tudi podrobno satelitsko slikanje za lažjo oceno škode na prizadetih območjih okrog epicentra potresa in v njegovi okolici, so sporočili iz Bruslja.

Na Japonskem še iščejo preživele
Tudi reševalci na jugu Japonske, ki sta jo potresa prizadela v četrtek in petek, še iščejo preživele. Na Japonskem je umrlo 41 ljudi. Geologi menijo, da potresa nista povezana.

Ekvador: Po potresu noč na prostem