Akinci je novi predsednik Turške republike Severni Ciper. Foto: EPA
Akinci je novi predsednik Turške republike Severni Ciper. Foto: EPA

Akinci je v drugem krogu predsedniških volitev kot neodvisen kandidat zmagal s 60,3 odstotka glasov proti dosedanjemu predsedniku Dervisu Erogluju, ki je sicer slavil v prvem krogu volitev. Volitev se je udeležilo dobrih 62 odstotkov od skupaj 177.000 volilnih upravičencev

Glavna naloga zmagovalca volitev v Turški republiki Severni Ciper, ki jo priznava samo Turčija, bodo zdaj pogajanja o ponovni združitvi z mednarodno priznanim grškim delom otoka, ki je del Evropske unije.

Odposlanec Združenih narodov za Ciper Espen Barth Eide je 7. aprila napovedal, da bodo pogajanja, ki so jih zaradi spora glede delitve nahajališč zemeljskega plina oktobra lani ustavili, obnovili po volitvah na severnem delu otoka.

Predsednik grškega dela Cipra Nicos Anastasiades je po volitvah na severnem delu dejal, da imajo velika pričakovanja za ponovno združitev otoka. Anastasiades in Akinci bosta glavna pogajalca v pogovorih pod okriljem ZN-a.

Ciper, nekdanja britanska kolonija, je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper. Ločena dela otoka se pod okriljem ZN-a že desetletja pogajata o ponovni združitvi.