Ruskim vojaškim ladjam je bil že do zdaj dovoljen dostop do ciprskih pristanišč. Foto: EPA
Ruskim vojaškim ladjam je bil že do zdaj dovoljen dostop do ciprskih pristanišč. Foto: EPA

"Podpisali smo niz pogodb glede našega vojaškega sodelovanja. Na primer o dostopu naših ladij do ciprskih pristanišč," je Putin povedal novinarjem po pogovorih z Anastasiadesom v Moskvi. "Menim, da to ne bi smelo skrbeti nikogar," je še dejal.

Odnosi med Zahodom in Rusijo so se po izbruhu krize v Ukrajini znašli na najnižji točki po koncu hladne vojne, vendar ruski predsednik zagotavlja, da bodo ladje, ki se bodo zasidrale v ciprskih pristaniščih, uporabljali v protiteroristične namene in boju proti piratstvu.

Na Cipru, ki je močno odvisen od ruskih vlaganj, sporazumu niso hoteli pripisovati večjega pomena in sporočili so, da so imele ruske ladje vedno dostop do njihovih pristanišč. Vir pri ciprskih oblasteh je povedal, da je bilo tokrat samo prvič, da je to zapisano v posebni pogodbi.

Potem ko so zaradi ukrajinske krize ZDA in Evropska unija proti Rusiji sprejele niz sankcij, je Moskva začela iskati tesnejše stike s posameznimi članicami EU-ja, kot so Ciper, Madžarska in Grčija. Nekateri v Bruslju se bojijo, da gre za poskus oslabitve enotnosti povezave in preprečitev sprejetja novih sankcij.

Rusi olajšali odplačevanje dolga
V začetku tedna je Rusija sprejela odločitev o prestrukturiranju 2,5 milijarde evrov vrednega posojila Cipru, ki ga je podpisala leta 2011 in obrestno mero znižala s 4,5 odstotka na 2,5 odstotka, polega tega pa rok za odplačevanje premaknila v obdobje med letoma 2018 in 2021.

Rusija se je v iskanje sredozemskih pristanišč zatekla, potem ko se je morala umakniti iz svojega edinega pomorskega oporišča v Sredozemlju na obali Sirije.

Ciper je bil dolgo oaza za ruski denar, pogosto tudi sumljivega izvora, in med letoma 1994 in 2011 se je iz Rusije na otok steklo 211,5 milijarde dolarjev. Lani je imel Ciper rekorden odliv denarja v višini 151 milijard dolarjev.