Britanski policisti preiskujejo okoliščine novega uhajanja zaupnih podatkov v javnost. Foto: EPA
Britanski policisti preiskujejo okoliščine novega uhajanja zaupnih podatkov v javnost. Foto: EPA

Na vlaku so našli dva tajna dokumenta o teroristični mreži z oznako strogo zaupno, ki sta bila nato predana britanski televiziji BBC. "Prišlo je do luknje v varnosti, policija vodi preiskavo," je sporočila predstavnica britanske vlade. Dokumenta sta bila v lasti visokega predstavnika tajnih služb.

Predstavnica ni želela navesti podrobnosti glede vsebine dokumentov, ki naj bi, vsaj tako poročajo britanski mediji, zadevali dejavnosti Al Kaide v Pakistanu in varnostne razmere v Iraku. BBC je poroča, da so bili dokumenti, šlo naj bi za sedem strani v oranžni kuverti, na sedežu vlaka, ki je bil z londonske postaje Waterloo namenjen proti pokrajini Surrey.

Tokratno izginotje dokumentov je še eno v vrsti škandalov, povezanih s pomanjkljivim nadzorom. Vlada je lani priznala, da je izgubila zaupne podatkov 25 milijonov Britancev, ki so prejemali otroške dodatke, marca pa je priznala, da je v preteklih letih izgubila ali pa ji je bilo ukradenih več kot 1.000 prenosnih računalnikov.

Al Kaida ima vse pod nadzorom
Ameriška CNN pa poroča, da so na sedežu enega izmed vodij teroristične mreže Al Kaida v Iraku našli obsežno število dokumentov, kar naj bi kazalo na organizirano hranitev podatkov o nabornikih, napadih in žrtvah.

K. T.