Je francoski predsednik nezakonito prejel denar za svojo predsedniško kampanjo? Foto: EPA
Je francoski predsednik nezakonito prejel denar za svojo predsedniško kampanjo? Foto: EPA

Generalni sekretar Sarkozyjeve stranke UMP (Union pour le mouvement populaire) Xavier Bertrand je za francoski tednik Paris Match potrdil, da so policisti urad stranke preiskali v sredo, direktor stranke Eric Cesari pa je povedal, da so v prostore stranke v sredo vstopili trije policisti.

Cesari je za Paris Match povedal, da so jih policisti o preiskavi obvestili 24 ur prej in da so jih zanimali predvsem dokumenti iz obdobja predsedniške kampanje. "Policisti niso našli nič in iz pisarne niso odnesli ničesar, kar potrjuje tudi dokument, ki smo ga podpisali," je povedal Cesari.

Preiskavo je naročil tožilec Philippe Courroye, glavni preiskovalec v primeru L'Oreal, ki so ga začeli letos spomladi, Le Monde pa ob tem poroča, da je to prvič, da preiskujejo predsednikovo stranko.

Dedinja financirala Sarkozyjevo kampanjo
Francosko tožilstvo sumi, da je dedinja L'Orealovega kozmetičnega imperija Liliane Bettencourt po nasvetu svojega finančnega svetovalca leta 2007 nezakonito financirala Sarkozyjevo predsedniško kampanjo, pozneje pa je predsednik Sarkozy Patriceu de Maistru, skrbniku premoženja Bettencourtove, podelil legijo časti.

Erica Woertha, ministra za delo, ki je bil do 30. julija letos blagajnik stranke, tožilstvo sumi konflikta interesov zaradi prijateljevanja s Patriceom de Maistrom, skrbnikom premoženja Liliane Bettencourt. Kot so razkrili francoski mediji, naj bi Woerth v pismu Sarkozyju, ki je bil leta 2007 še minister za notranje zadeve, de Maistra predlagal za dobitnika legije časti. Sarkozy je de Maistra odlikoval 14. julija 2007.

Posnetki pricurljali v javnost in razkrili dogovore
Obtožbe so nastale na podlagi posnetkov, ki jih je naskrivaj naredil nekdanji služabnik Bettencourtove. Na posnetkih, ki so v javnost prišli preko francoskih medijev, naj bi Bettencourtova, ki je tudi najbogatejša Francozinja, s skrbnikom svojega premoženja razpravljala, kako bi se izognila davkom. Dogovorila naj bi se, da bosta to storila preko donacij predsednikovi stranki, katerih vsota je močno presegla zakonsko določeno mejo donacij.