Foto:
Foto:
Obletnica padca Bagdada

Tako pet let po tem, ko so ameriški vojaki v središču iraške prestolnice uničili kip nekdanjega predsednika Sadama Huseina, do polnoči po lokalnem času na ulicah mesta ne bo avtomobilov in motornih koles.

Skrajni šiitski klerik Moktada Al Sadr pa je iz varnostnih razlogov odpovedal množične proteste proti ameriški okupaciji države. Načrtovali so namreč protest z milijon udeleženci, a so ga odpovedali, ker bi lahko, kot so dejali, prišlo do prelivanja krvi.

Premierje vse bolj krhko
Zadnje tedne se v Bagdadu in južnih predelih države Al Sadrove šiitske milice, imenovane tudi Mehdijeva vojska, spopadajo z iraškimi silami in ameriškimi vojaki. Tako je prišlo do kršitev premirja, ki je bilo sklenjeno lani, omenjeni klerik pa opozarja, da če bo potrebno bo premirje končano. "Če bo treba za dosego naših ciljev, ideologije, religije, načel in narodne enotnosti, bomo prekinili premirje," je dejal.

V ponedeljek pa je iraški premier Nuri Al Maliki zagrozil, da bo gibanju skrjanega šiitskega klerika prepovedal politične aktivnosti, če ne bo razpustil svoje Mehdijeve vojske. Al Sadrovo gibanje ima namreč svoje poslance v iraškem parlamentu in široko podporo med iraškimi šiiti.

M. R.

Obletnica padca Bagdada