Oblasti na Severnem Irskem se bojijo, da bo že drugi umor v nekaj dneh sprožil val novega nasilja. Foto: EPA
Oblasti na Severnem Irskem se bojijo, da bo že drugi umor v nekaj dneh sprožil val novega nasilja. Foto: EPA
Severna Irska
Pred vojaškim oporiščem, kjer sta bila v soboto ubita britanska vojaka, so žalujoči polagali rože in vence. Foto: EPA
S. Irska: Prijeli dva osumljenca

Strelski incident, ki je že drugi strelski obračun na Severnem Irskem v zadnjih dneh, se je zgodil med policistovim patruljiranjem. Odgovornosti za napad je prevzela Ira kontinuitete, ena od številnih odpadniških republikanskih paravojaških skupin Irske republikanske armade (Ire), ki nasprotuje mirovnemi procesu.

Policija je v povezavi s streljanjem aretirala 17- in 37-letnika. "Trenutno policiji pomaga pri njeni preiskavu," so sporočili po aretaciji 17-letnika.

Oblasti in prebivalci na Severnem Irskem se bojijo, da bodo napadi, ki so jim bili priča v zadnjih dneh, znova vnesli nemir in nasilje na ulice severnoirskih mest in da se bodo podobne morije nadaljevale.

Odgovornost za sobotni napad prevzela Prava Ira
Številni severnoirski politiki so umor po napadu na britanske vojake prejšnji konec tedna označili za nov poskus napada na severnoirski mirovni proces, a so hkrati zatrdili, da skrajnežem ne bo uspelo. Odgovornost za sobotni napad na britanske vojake, kjer sta umrla dva pripadnika, več ljudi pa je bilo ranjenih, je prevzela odpadniška skupina Irske republikanske armade, imenovana Prava Ira.

"Mirovni proces ne bo omajan"
Na Severnem Irskem se vrstijo obtožbe, da gre pri napadih za poskus uničenja mirovnega procesa, ter pozivi po končanju teh napadov, ki bi lahko Severno Irsko pahnil v nov val nasilja. Irski premier Brian Cowen je pozval upornike, naj ustavijo nasilje, britanski premier Gordon Brown, ki je v ponedeljek obiskal vojaško oporišče, kjer sta bila ubita vojaka, pa je dejal, da politični proces nikakor ne bo omajan.

Na Severnem Irskem so se protestanti, zvesti Veliki Britaniji, in irski katoličani, ki si želijo, da bi Severna Irska postala del republike Irske, spopadali kar tri desetletja. Po sporazumu na veliki petek leta 1998 si obe strani delita vlado Severne Irske, sporazum pa je končal nasilje, v katerem je v 60. letih prejšnjega stoletja umrlo več kot 3.600 ljudi.

B. T./T. V.

S. Irska: Prijeli dva osumljenca