Rusija je pred dnevi prepovedala uvoz kmetijskih pridelkov iz nekaterih evropskih držav. Foto: EPA
Rusija je pred dnevi prepovedala uvoz kmetijskih pridelkov iz nekaterih evropskih držav. Foto: EPA

Prekop bo povezal laguno najdaljše poljske reke Visle na severovzhodu države z Baltskim morjem, stroški gradnje so ocenjeni na 210 milijonov evrov. To je še ena poteza Varšave, ki kaže na to, da se želi Poljska čim bolj znebiti odvisnosti od svoje velike sosede Rusije, poroča The Telegraph.

Zdaj mora namreč celotni poljski pomorski promet iz lagune in vse večjega pristanišča Elblag prečkati ruske vode, preden doseže Baltsko morje.

Spremenjene razmere
Odobritev gradnje tega projekta pomeni preobrat v strategiji desnosredinske vlade Donalda Tuska. Tusk je še lani zavrnil ta projekt, danes, ko na vzhodu Ukrajine potekajo spopadi, nekatere ruske sosede pa se bojijo morebitnega novih ruskih širitvenih teženj, pa si je očitno premislil.

"Moramo se odzvati na trenutni geopolitični položaj," je dejal poljski poslanec Stanislaw Lamczyk in dodal: "Ukrajinska kriza je jasno pokazala, da se moramo bolj zanašati nase in postati neodvisni od našega največjega soseda."

Poljska in Rusija imata sicer podpisan petletni dogovor o poljskih pravicah uporabe ruskih ozemeljskih voda, a ta dogovor sebo letos iztekel, nekatere Poljake pa je strah, da Moskva sporazuma ne bo podaljšala. Varšava je bila namreč med rusko-ukrajinskim sporom eden najostrejših kritikov Kremlja, v Bruslju pa je pogosto pritiskala na ostre sankcije proti Rusiji.

Rusija se je že odzvala nanje, saj se je odločila za prepoved uvoza poljskega sadja in zelenjave, protiukrepe pa bi utegnila še zaostriti.