Nakup sistema patriot naj bi bil najdražji orožarski posel v zgodovini Poljske. Foto: Reuters
Nakup sistema patriot naj bi bil najdražji orožarski posel v zgodovini Poljske. Foto: Reuters

Začetek pogajanj z Američani je napovedal poljski predsednik Bronislaw Komorowski, ki je prepričan, da bo raketni sistem pripomogel k učinkovitosti poljskih obrambnih sil.

Namera Varšave naj bi bil odgovor na navedbe, da je Rusija v svoji enklavi Kaliningrad ob Baltskem morju, ki meji na Poljsko, namestila raketne izstrelke.

Poljska bo pogajanja o nakupu raket začela z Američani, čeprav naj bi se za posel v vrednosti pet milijard dolarjev potegoval tudi konzorcij na čelu s francoskim Thalesom in skupnim evropskim razvijalcem raketnih sistemov MBDA.

V Washingtonu so že pozdravili napoved začetka pogajanj z vzhodnoevropsko zaveznico v zvezi Nato, ki je proces nakupa raketnega sistema pospešila po lanskem izbruhu krize v Ukrajini in ruski priključitvi Krimskega polotoka.

Raketni sistem patriot je namenjen za obrambo pred letali, vodenimi izstrelki in balističnimi raketami, pred katerimi Poljska trenutno nima obrambnih zmogljivosti.

Do leta 2025 naj bi Poljska kupila osem raketnih baterij patriot, prva dva sistema pa bodo Američani dobavili v prvih treh letih od sklenitve posla.

Za nakup vojaških helikopterjev za tri milijarde dolarjev je prednostna izbira Poljske helikopter Caracal EC725 evropskega proizvajalca Airbus Helicopters. Začetno številko 70 helikopterjev so Poljaki skrčili na 50, dobava pa naj bi se začela leta 2017.

Za posodobitev svojih oboroženih sil bo Poljska v naslednjih osmih letih predvidoma porabila 35 milijard dolarjev. Poleg raketnih sistemov in helikopterje je v načrtu še nakup podmornic in oklepnikov.