Nočni volkovi na Poljskem slovijo kot nekakšna kremeljska različica zloglasnih ameriških Hell's Angelsov. Foto: Reuters
Nočni volkovi na Poljskem slovijo kot nekakšna kremeljska različica zloglasnih ameriških Hell's Angelsov. Foto: Reuters

Poljska je že v petek dejala, da ne bo dovolila motorističnemu klubu Nočni volkovi, ki je sicer trdni podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prestopi meje njenega ozemlja. Kot so danes sporočile poljske obmejne oblasti na mejnem prehodu v beloruskem mestu Brest, motoristi "niso izpolnjevali formalnih pogojev za vstop v državo".

Predstavnik motoristov Andrej Bobrovski je zatrdil, da poljska stran ni navedla razloga za odločitev, da "brez vsakršnih pojasnil zavrne prav vsakega motorista". Potem, ko so člane kluba obmejni organi več ur zadrževali, jih zasliševali in preverjali njihove dokumente, se je moralo obrniti 15 motorjev, dva avtomobila in kombi, ki so konvoj spremljali.

Dan zmage, ki razdvaja
Voditelj Nočnih volkov Aleksander Saldostanov je dejavno podpiral proruske separatiste na vzhodu Ukrajine in združitev polotoka Krim z Rusijo, zaradi česar so ZDA proti leta 1989 ustanovljenem klubu, znanemu tudi kot "Putinovi Hell's Angels", uvedle sankcije.

Saldostanova sicer ni bilo v današnjem konvoju, ki je načrtoval turnejo skozi Poljsko, Češko, Slovaško in Avstrijo, sklenil pa naj bi jo 9. maja, na dan zmage, v Berlinu. Nočne volkove Putin označuje za "prijatelje" in se redno pojavlja na njihovih zborovanjih.

Poljski zunanji minister Grzegorz Schetyna in premierka Ewa Kopacz sta turnejo ruskih motoristov označila za provokacijo.

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da "odločno obsoja" poljsko odločitev, potezo pa označilo za de facto svetoskrunsko, glede na junaštvo, ki so ga med drugo svetovno vojno v boju proti nacistom izkazali sovjetski vojaki. Mimogrede, tudi Nemčija je v ponedeljek preklicala "peščico" vizumov motoristov, medtem ko je Češka sporočila, da bo konvoj čez svoje ozemlje spustila.

Bližajoči se dan zmage oz. proslave ob 70. obletnici konca vojne, ki jih z vojaško parado pripravlja Moskva, so na splošno postale jabolko spora med Rusijo in evropskimi voditelji, ki so Putinovo vabilo na udeležbo večinoma zavrnili.