Zaradi suše in posledične lakote bi v Somaliji lahko umrlo pol milijona otrok, opozarja Unicef. Foto: Reuters
Zaradi suše in posledične lakote bi v Somaliji lahko umrlo pol milijona otrok, opozarja Unicef. Foto: Reuters

Na začetku meseca je skupina Al Šabab, ki nadzoruje veliko območje na jugu in v osrednji Somaliji, napovedala, da bo umaknila prepoved in humanitarnim organizacijam dovolila dostop na območja, ki so pod njenim nadzorom, da bi preprečili humanitarno katastrofo, a le, če organizacije "nimajo skrivnih namenov". Podružnica mednarodne teroristične mreže Al Kaide je tujim organizacijam in agencijam delovanje v državi prepovedala leta 2009, ko jih je obtožila, da so protimuslimanske. Al Šabab je sporočil, da je ustanovil odbor za spopad s sušo, humanitarne organizacije pa pozval, naj se uskladijo z odborom za dostop in pomoč.

ZN-ov koordinator za humanitarno pomoč Somaliji Mark Bowden je potrdil, da v taboriščih, ki so pod nadzorom Al Šababa, prek odborov delijo pomoč. Dodal je, da je stanje tako resno, da bi morali pospešiti pomoč tej državi, ki je že 20 let brez osrednje oblasti. Bowden je dejal, da dostavljajo pomoč v taborišča, ki jih vodijo odbori, čeprav je skupina povezana z Al Kaido. Poudaril je, da je to mogoče le tako dolgo, dokler delitev pomoči ne bo imela kakršnega koli političnega pomena.

Politični kaos otežuje dobavo pomoči
Območje Afriškega roga se spopada z najhujšo sušo v zadnjih šestih desetletjih, ki jo čuti približno deset milijonov ljudi. Suša je še posebej prizadela Somalijo, kjer zaradi dvajsetletne državljanske vojne in političnega kaosa ljudje živijo v hudi revščini. Zaradi suše se je na tisoče Somalcev v iskanju hrane in vode peš podalo na večdnevno pot v sosednji Etiopijo in Kenijo, kjer pa se tudi spopadajo s sušo, ki so jo najbolj občutili kmetje.

Sklad ZN-a za otroke – Unicef – je sporočil, da je konec tedna lahko po zraku dostavil pomoč na jug Somalije, kjer po navedbah organizacije živi 80 odstotkov podhranjenih otrok v državi. Med drugim so jim dostavili zdravila in opremo za čisto vodo. "Pripravljeni smo delovati kjer koli v Somaliji, če bomo imeli neoviran dostop, da bi dosegli najranljivejše in pomoči potrebne otroke," je sporočil Unicef.

Ogroženih 10 milijonov ljudi
Anthony Lake je dejal, da bi lahko zaradi lakote in suše v Afriškem rogu umrlo pol milijona otrok. Poleg tega v pomanjkanju živi približno dva milijona otrok, in če se položaj ne bo izboljšal, se bo njihovo število le še povečevalo. Na novo letino bodo Afričani morali čakati še najmanj štiri ali pet mesecev, nekateri pa so že zdaj popolnoma izčrpani, je opozoril Lake po koncu štiridnevnega obiska v Keniji. Po podatkih različnih agencij naj bi bilo zaradi lakote ogroženih 10 milijonov ljudi v Keniji, Etiopiji, Džibutiju, Ugandi in Somaliji.

Papež zaskrbljen zaradi položaja v Afriki
K hitremu ukrepanju za pomoč več milijonom prebivalcev Afriškega roga je mednarodno skupnost pozval papež Benedikt XVI. Dejal je, da z veliko zaskrbljenostjo spremlja položaj v Afriki, ki ga je označil za humanitarno katastrofo.