Parada se je zaključila na splitski rivi. Foto: Reuters
Parada se je zaključila na splitski rivi. Foto: Reuters
'Sovraštvo ni družinska vrednota'. Foto: Reuters
Minister Ostojić in njegove priprave. Foto: Twitter

Osrednje sporočilo parada ponosa je bil boj proti diskriminaciji homoseksualnih parov v vsakdanjem življenju. Med drugim so pozvali vlado, naj spremeni družinski zakon in zagotovi vse pravice tudi istospolno usmerjenim družinam.
"Tokrat je policija svoje delo opravila odlično, bolje kot lani, ko je hodila 10 metrov zadaj in tako omogočala nasilje," je za Jutarnji list povedal ugledni splitski odvetnik Nikola Visković. "V Splitu je veliko odvratnih ljudi, a tu ne govorim o genetski odvratnosti."
Visković je dodal, da ima velik vpliv Cerkev s svojimi izjavami, da je homoseksualnost bolezen. "Vsem tistim, ki mislijo, da je tako, želim čim več takih "bolnih" otrok, kot so bili Platon, Sokrat in Leonardo da Vinci ..." je še dejal Visković in pri tem naštel nekaj najbolj slavnih zgodovinskih osebnosti, ki so bile istospolno usmerjene.
Povorka okoli 500 sodelujočih je proti splitski rivi, kjer so bili lani izgredi najhujši, krenila ob 15. uri, trajala pa je nekaj manj kot pol ure. So pa bili tamkajšnji gostinski lokali z železno ograjo ograjeni od trase, gostinci pa so z miz odstranili vse pepelnike, poroča Jutarnji list.

Organizatorji parade so sodelujočim razdelili letake "Varnostni napotki za sodelovanje na Prideu", v katerih svetujejo, da ob prihodu in ob odhodu s parade ne nosijo vidnih znakov "Pridea" in da se lahko preoblečejo v parku.
V navodilih je zapisano še, naj se ne zmenijo za verbalne provokacije ali pa da nanje odgovarjajo izključno s pozitivnimi sporočili. V primeru fizičnih provokacij pa naj se sodelujoči obrnejo na redarje.

Preventivne aretacije
Na trasi parade so bile postavljene zaščitne ograje, za varnost pa je skrbelo kar 900 policistov, med njimi tudi specialci. Že pred začetkom parade so nastala trenja med policisti in mestnimi redarji, ki so hoteli zmanjšati prostor, namenjen za zbiranje.

Policija je v popoldanskih urah preventivno pridržala približno 40 oseb, za katere so sicer ugotovili, da niso neposredno ogrožali parade ponosa. Kot je pojasnil predstavnik splitske policije Paško Ugrina so v širšem delu središča mesta, v katerem je potekal shod, prijeli osebe, ki so bile vinjene, so kalile red in mir ali niso imele osebnih izkaznic. Med njimi je bilo veliko mladoletnikov, ki so jih na policijo prišli iskati starši.
Vlada na paradi
Medtem je hrvaška vlada na svojem Twitterju objavila fotografijo ministra za notranje zadeve Ranka Ostojića med svojimi pripravami na parado. Pozira namreč v majici z mačkom Garfieldom in napisom: "I'm not always right, but I'm never wrong." Ostojić je pozneje povedal, da če ne bi bilo lani nasilja, ne bi bilo letos ograj in policije.
Parade so se poleg Ostojića udeležili tudi zunanja ministrica Vesna Pusić in še trije ministri hrvaške levosredinske vlade.
"Hrvaška vlada je z letošnjo parado opravila pomemben izpit," pa je takoj po koncu dogodka dejala poslanka Evropskega parlamenta Marije Cornelissen.
V izgredih na prvi dalmatinski paradi ponosa v Splitu junija lani je bilo nekaj ljudi ranjenih, policija pa je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter vanje metali različne predmete. Organizatorji so odgovornost za prekinitev prireditve pripisali policiji, ki je letos okrepila svoje sile z dodatnimi 300 policisti.