Gambijski predsednik si je po dobrem tednu premislil in izida volitev ne priznava. Foto: EPA
Gambijski predsednik si je po dobrem tednu premislil in izida volitev ne priznava. Foto: EPA
Gambija
Jammehovo avtoritarno vodenje države je številne Gambijce pognalo iz domovine, številni so se v upanju na boljšo prihodnost podali na nevarno pot proti Evropi. Foto: EPA

Kritiki njegovega režima, ki mu različne organizacije za človekove pravice očitajo nezakonite pripore, mučenje in ubijanje političnih nasprotnikov, so po volitvah 1. decembra pozdravili zmago opozicijskega kandidata Adama Barrowa, čigar zmaga je bila veliko presenečenje.

Jammehovo prvotno priznanje poraza, s katerim bi se končalo njegovo dolgoletno vladanje s trdo roko, je bilo označeno kot pomemben korak za začetek demokratizacije te afriške države, zdaj pa sprememba njegovega mnenja prihodnost Gambije postavlja pod vprašaj.

Svojo odločitev je Jammeh, ki je na oblasti 22 let, sporočil prek televizijskih zaslonov. "Po temeljiti preiskavi sem se odločil, da zavrnem izid nedavnih volitev. Obžalujem resne in nesprejemljive nepravilnosti, ki naj bi se zgodile med volilnim procesom," je dejal Jammeh. "Predlagam nove in transparentne volitve, ki jih bo nadzorovala neodvisna volilna komisija."

Veliko zaskrbljenosti je povzročila njegova napoved, da bo ostro obračunal z vsemi nasprotniki, ki bi se odpravili na ulice.

Senegal za izredno zasedanje VS-ja
Njegove izjave so naletele na takojšen odziv v mednarodni skupnosti. Ameriški State Department je v izjavi sporočil, da je njegovo zavračanje izidov volitev nezaslišan poskus spodkopavanja legitimnih volitev, s tem pa želi nezakonito ostati na položaju. Senegalski zunanji minister Mankeur Ndiaye je pozval k izrednemu zasedanju Varnostnega sveta, Jammeha pa pozval, naj ne škoduje senegalskim interesom in njegovim državljanom v Gambiji. Senegal je trenutno nestalna članica Varnostnega sveta, njegova vojska pa je v Gambiji že posredovala leta 1981 med državnim udarom.

Kaj to pomeni za nadaljevanje prenosa oblasti, katerega proces je novoizvoljeni predsednik Barrow že začel, za zdaj še ni znano. Poveljnik gambijske vojske Ousman Badjie je po volitvah in zmagi Barrowa slednjemu izrekel svojo zvestobo, po poročanju diplomatskih virov pa naj bi del vojske iz etnične skupine, ki ji pripada Jammeh, ostala zvesta predsedniku. Vodja tranzicijske ekipe Barrowa je po objavi Jammehovega govora sporočil, da so novoizvoljeni predsednik in njegovi sodelavci na varnem. "Posvetujemo se, kaj narediti. Kar se tiče nas, je volja volivcev jasna", je dejal Mai Ahmad Fatty. "Ohranili bodo mir in stabilnost in ne bomo nikomur dovolili, da nas izzove z nasiljem."

Uradni izidi, ki jih je objavila volilna komisija, je pokazala, da je Barrow prejel 45,5 odstotka glasov, Jammeh pa 36,7 odstotka glasov. Izidi neodvisne volilne komisije pa so pokazali zelo tesen izid volitev, pri čemer je razlika med kandidatoma le okoli 20.000 glasov v korist Barrowa. Jammeh je med svojim predsedovanjem ukinil omejitev predsedniškega mandata, pred volitvami pa napovedal, da bo vladal še "milijardo let."