Medtem ko so voditelji Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine dan preživeli v diplomatskih telefonskih pogovorih, so razmere na vzhodu Ukrajine še naprej zelo napete. Foto: EPA
Medtem ko so voditelji Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine dan preživeli v diplomatskih telefonskih pogovorih, so razmere na vzhodu Ukrajine še naprej zelo napete. Foto: EPA
Petro Porošenko
Ukrajinski predsednik Porošenko bi si želel, da bi uresničevanje premirja v Ukrajini nadzirale mednarodne mirovne sile. Foto: Reuters
Ukrajina
Potem ko so proruski uporniki zasedli mesto Debalceve in so se od tam povsem umaknili ukrajinski vojaki, naj bi obe strani začeli umikati težko orožje. Foto: Reuters
Ukrajina še vedno v primežu spopadov
Porošenko bi rad mednarodne sile

Streli odmevajo v največjem mestu v regiji Doneck, kjer naj bi izbruhnili spopadi na severu mesta v smeri proti letališču. Ukrajinske sile proruske upornike obtožujejo tudi odgovornosti za streljanje blizu Mariupola. Ob umiku ukrajinskih vojakov je bil ubitih 13 vojakov, več kot 80 jih pogrešajo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je mednarodno skupnost pozval, naj na vzhod Ukrajine napoti mirovne sile, kar pa je Rusija označila kot poskus uničenja dogovora iz Minska. Na izrednem zasedanju ukrajinskega sveta za nacionalno varnost je ukrajinski predsednik dejal, da bi mednarodne sile pomagale zagotoviti varnost v razmerah, v katerih "obljuba miru še kar ne drži", svet pa je to možnost podprl. "O možnosti smo se pogovarjali in sprejeli odločitev, da Evropsko unijo in Združene narode zaprosimo, naj oblikujejo posebno mirovno in varnostno operacijo za Ukrajino," je po sestanku povedal tajnik sveta Oleksander Turčinov.

Na vzhodu Ukrajine so sicer opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), a ti doslej niso imeli dostopa do mesta Debalceve, kjer je bilo premirje med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti največkrat in najbolj kršeno.

Čurkin: Ali se Kijev sploh želi držati sporazuma?
Na ukrajinski predlog se je že odzval ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin, ki je dejal, da želi Ukrajina s svojo zahtevo po napotitvi mirovne misije na območje vzhodne Ukrajine uničiti dogovor, ki so ga voditelji "normandijske četverice" dosegli v Minsku. "Če nekdo predlaga nov način, namesto da bi uresničeval tisto, kar je podpisal, in to še tako kmalu, vzbudi sume, da želi uničiti mirovni sporazum," je povedal Čurkin in dodal, da se ob tem poraja vprašanje, ali se Kijev sploh želi držati dogovora. Tiskovni predstavnika ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič je ob tem dejal, da je odgovornost za uresničevanje dogovora iz Minska na strani Kijeva.

Gazprom dobavlja plin na vzhod Ukrajine
Ruski energetski velikan Gazprom je danes sporočil, da je po ukazu ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva v okviru humanitarne pomoči začel z dobavo plina na vzhod Ukrajine, kamor je ukrajinski Naftogaz, po lastnih besedah zaradi poškodb na plinovodu, prenehal dobavljati plin. Dnevno bo Gazprom prek plinskih prečrpavališč Prohorovka in Platovo dobavil 12 milijonov kubičnih metrov plina na dan, s čimer se bo dnevna dobava povečala na 42 milijonov kubičnih metrov.

Debalceve v rokah proruskih upornikov
Od srede dalje strateško mesto Debalceve v celoti nadzorujejo proruski uporniki, saj so se ukrajinski vojaki na ukaz predsednika Porošenka iz mesta umaknili. Porošenko je na zasedanju sveta povedal, da so umik skoraj 2.500 vojakov skrbno načrtovali, a da je pri tem vseeno umrlo šest ljudi, najmanj 100 pa je bilo ranjenih. V zadnjih dneh je sicer v spopadih za mesto Debalceve umrlo najmanj 22 ukrajinskih vojakov.

Predstavnik upornikov je po umiku dejal, da je mesto zdaj v celoti v rokah upornikov, in napovedal, da bodo začeli z območja umikati težko orožje, kar je bila tudi ena od točk premirja iz Minska, ki je začel veljati konec prejšnjega tedna. Drugje na vzhodu Ukrajine sicer premirje drži, sprti strani pa sta z nekaterih točk že umaknili težko orožje.

Porošenko: Zaseda Debalceva v nasprotju z dogovorom
O razmerah na vzhodu Ukrajine so se po telefonu dopoldne pogovarjali ukrajinski predsednik Porošenko, ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, ki so v Minsku prejšnji teden tudi dosegli dogovor o premirju. Porošenko je sogovornikom dejal, da je bila zaseda Debalceva v nasprotju z mirovnim dogovorom iz Minska, iz Kremlja pa so sporočili, da so se vsi štirje voditelji strinjali, da morajo zagotoviti, da bosta sprti strani dogovor spoštovali.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že pred pogovorom četverice vztrajal, da uporniki niso kršili premirja, saj je bilo mesto Debalceve v času podpisal sporazuma v rokah upornikov.

Ukrajina še vedno v primežu spopadov
Porošenko bi rad mednarodne sile