Stisk roke na avgustovskem srečanju v Minsku. Foto: Reuters
Stisk roke na avgustovskem srečanju v Minsku. Foto: Reuters

V glavnem mestu italijanske dežele Lombardije bo namreč v četrtek in petek vrh voditeljev evropskih in azijskih držav (Asem). Porošenko je srečanje s Putinom potrdil le nekaj dni po tistem, ko je Putinov svetovalec Jurij Ušakov napovedal, da se bo vrha Asem udeležil tudi ruski predsednik. Ob tem so se pojavila ugibanja, da bi se ob robu vrha lahko sešel tudi s Porošenkom.

Kot je bilo razbrati iz Ušakovih izjav, si za srečanje s Porošenkom prizadevajo v Kremlju, na pogovorih pa bi lahko sodelovala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande.

Ne pričakujejo lahkih pogajanj
Porošenko je sicer zatrdil, da se bodo pogovorov ob kanclerki Merkel udeležili tudi premierja Italije in Velike Britanije, Matteo Renzi in David Cameron, ter "voditelji Evropske unije". Porošenko ob tem, kot je dejal, ne pričakuje, da bodo "to lahka pogajanja", vendar pa ostaja optimist.

Spopadi in s tem kriza na vzhodu Ukrajine se kljub dogovorjeni prekinitvi ognja med Kijevom in proruskimi separatisti medtem nadaljujejo.

Oblasti v mestu Doneck so medtem sporočile, da je bilo v najnovejših spopadih na območjih pod nadzorom separatistov v zadnjih 24 urah ubitih pet ljudi. Trije civilisti so umrli v spopadih, ki so se pred dnevi znova razplamteli na območju letališča v Donecku, še eden pa v obstreljevanju na območju Luganska. Peta žrtev je bil pripadnik mejne straže, ki je umrl v nočnem napadu na konvoj južno od Donecka.

Svet ZN-a za človekove pravice je v sredo objavil poročilo, v katerem navaja, da je bilo v krvavih spopadih na vzhodu Ukrajine od sredine aprila ubitih najmanj 3.660 ljudi, od tega najmanj 331 od 6. septembra, dneva po razglasitvi prekinitve ognja.