Porošenko je izjavil, da nima druge možnosti, kot da zaupa v diplomacijo. Foto: Reuters
Porošenko je izjavil, da nima druge možnosti, kot da zaupa v diplomacijo. Foto: Reuters

V pogovoru za BBC je Porošenko še izjavil, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ne zaupa, a da nima druge možnosti, kot da se z njim pogaja. Dodal je, da dela vzhodne Ukrajine separatistom ni mogoče iztrgati iz rok zgolj z vojaškimi sredstvi, kar pomeni, da je diplomacija edini odgovor.

"Moramo biti pripravljeni"
Na vprašanje, ali se boji poletne ofenzive Rusije, je Porošenko odgovoril, da se ne boji ničesar. "Verjamem, da pripravljajo ofenzivo, in mislim, da bi morali biti pripravljeni in da jim ne dajemo niti najmanjšega razloga za provokacijo. To bo popolnoma njihova odgovornost," je zatrdil. Nov dokaz za to je po njegovih besedah nedavno zajetje dveh ruskih vojakov na vzhodu Ukrajine.

Rusija vztrajno zanika, da bi pošiljala svoje vojake in vojaško opremo v pomoč upornikom na vzhodu Ukrajine. A njena vloga se je spet znašla v središču pozornosti, ko so ukrajinske sile v soboto zajele dva moška, ki sta po trditvah Kijeva pripadnika elitnih enot ruske vojske. Na posnetku sta potrdila, da sta aktivna ruska vojaka, a Moskva trdi, da v trenutku, ko sta bila zajeta, nista bila več v službi države.

Umrlo že več kot 6.000 ljudi
Februarja so strani, vpletene v spopade, v Minsku podpisale dogovor o prekinitvi ognja, a spopadi se vse od takrat nadaljujejo. Porošenko je pretekli teden dejal, da je bilo od prekinitve ognja ubitih najmanj 83 ukrajinskih vojakov.

Od začetka spopadov aprila lani je medtem po neuradnih podatkih Združenih narodov na vzhodu Ukrajine umrlo najmanj 6.000 ljudi.