Casey Anthony v trenutku, ko je porota oznanila svojo odločitev, da je nedolžna. Foto: Reuters
Casey Anthony v trenutku, ko je porota oznanila svojo odločitev, da je nedolžna. Foto: Reuters
Casey Anthony je med sojenjem delovala nezainteresirana, v sklepnem delu pa je bruhnila v jok. Foto: Reuters
Obraz male Caylee že dalj časa kroži po ameriških medijih. Foto: Reuters
Sojenje je bilo dolgotrajno, obe strani sta predstavili ogromno dokazov, čez katere so morali prebiti porotniki. Foto: Reuters
Casey je bila v času hčerkinega izginotja stara 22 let. Foto: Reuters
Tožilstvo je za Casey Anthony zahtevalo smrtno kazen. Na sliki sodnik Belvin Perry. Foto: Reuters

V Ameriki je ta hip sojenje proti 25-letni Casey Anthony, "proces stoletja", primerljivo le s sojenjem O. J. Simpsonu leta 1995. O njem pišejo vsi, od resnih medijev do tabloidov, na TV-oddajah pa forenziki, sodni izvedenci in psihologi razpravljajo o tem, ali je dekle iz Tampe na Floridi zares naklepno in hladnokrvno, kot trdi tožilstvo, junija 2008 ubilo svojo hčerko Caylee.
Ameriška javnost je zato nestrpno pričakovala odločitev 12-članske porote, za katero so pričakovali, da bo zaradi kompleksnosti primera presojala več dni. A so potrebovali le dan. Nad Orlando, kjer se je sojenje začelo 24. maja, se je zgrnilo na tisoče radovednežev, pobirali so celo stave, kakšna usoda bo zadela Casey Anthony, za katero je tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.
Sodišče je odločilo, da je Anthonyjeva kriva laganja možem postave, kazen bodo prisodili v četrtek. Ko je porota prebrala razsodbo, je 25-letnica zajokala, pozneje pa objela svoje podpornike.
Protislovne izjave
Malo Caylee so zadnjič videli 16. junija 2008. Ta dan je Casey namreč zapustila dom svojih staršev Cindy in Georgea Anthonyja, v katerem je do takrat živela s svojo hčerko. Mesec pozneje je njena mama Cindy policiji prijavila izginotje vnukinje, za katero je Casey trdila, da je pri varuški, ona pa je preveč zaposlena, da bi jo odpeljala do starih staršev. Nato je trdila, da jo je domnevna varuška ugrabila, nazadnje pa, da je ni videla že ves mesec.
Casey so v naslednjih treh mesecih prijeli štirikrat - prvič zaradi suma, da je hčer zlorabljala, zapustila ali celo ubila in da je ovirala preiskavo, pozneje pa tudi zaradi tega, ker je izdajala čeke brez kritja in ker je brez dovoljenja uporabljala kreditne kartice prijateljev.
Čeprav je policija takoj začela preiskavo, v poteku katere je Casey nenehno spreminjala zgodbo in dajala protislovne izjave, vse do najdbe lobanje in delov kosti male Caylee decembra 2008 niso mogli vložiti obtožnice za umor. V sklepnem govoru je tožilstvo trdilo, da je Casey junija 2008 namerno zadušila svojo hčer, tako da ji je z lepilnim trakom pokrila usta in jo odvrgla v močvirje blizu svoje hiše.
Nova ljubezenska zveza
Tožilstvo meni, da se je Casey želela znebiti hčerke zato, da bi lahko neovirano uživala v novi ljubezenski zvezi in življenju. V dokaz je tožilstvo predložilo mnenje forenzikov, da je bilo dekletce zadušeno, analizo družinskega računalnika, prek katerega je Casey po spletu iskala recept za kloroform, ter Caseyjino brezbrižno obnašanje v dneh po izginotju hčerke, ko je pila po barih in se zabavala v diskotekah.
Dva tedna po izginotju hčerke si je celo vtetovirala besedi "bella vita" (lepo življenje), medije pa so preplavili posnetki varnostnih kamer iz Walmarta, kjer je junija na veliko nakupovala.
A tožilstvo ni našlo nobene priče, ki bi potrdila, da je Casey ubila hčer, zaradi česar naj bi obtožba, ki je temeljila predvsem na posrednih dokazih, stala na trhlih temeljih.
Obtožba o zlorabljanju
Javnost je vznemirila in pretresla "rašomonska" narava primera. Obramba, ki jo je po več odhodih odvetnikov na koncu vodil Jose Baez, je skušala dokazati, da je bila Casey skrbna mama. V 13 dneh predstavljanja argumentov obrambe je Baez postregel z najrazličnejšimi, tudi z izjemno presunljivimi trditvami. Med drugim je trdil, da se je mala Caylee utopila v družinskem bazenu, primer pa naj bi skušal prikriti Caseyjin oče, nekdanji policist George Anthony, ki naj bi leta, od njenega osmega leta, spolno zlorabljal hčer, isto pa naj bi poskušal tudi njen brat Lee.
Potem ko se je otrok, ki bi lahko bil tudi njegov (DNK-analiza tega ni potrdila, Cayleein oče pa je do danes neznan), utopil, naj bi ga George zavezal v plastično vrečo in ga odvrgel v gozdu, kar je počel tudi s poginulimi hišnimi ljubljenčki, je trdila obramba. A George Anthony, ki je na začetku leta 2009 celo izginil in pozneje priznal, da se je skušal ubiti, je v pričanju jecljajoč te trditve zavrnil.
Nikdar ni pričala
Obtoženo Casey, ki je med sojenjem pogosto sedela zdaj nezainteresirano in nepremično, zdaj razburjeno jecljala, občasno pa se celo smehljala, niso nikdar poklicali za pričo. Dvom, ali je lagala, da bi prikrila družinsko tragedijo ali svoj zločin, kar verjame večji del javnosti, pa je bil prepuščen v presojo poroti.
Ta je od obeh strani prejela več kot 400 dokaznih kosov, edini dokaz, ki ga niso prejeli, je pločevinka z vzorcem zraka iz prtljažnika Caseyjinega avtomobila. Tožilstvo je trdilo, da je bil v prtljažniku vonj človeškega razpadanja. Sodnik je presodil, da se bodo morali porotniki zadovoljiti z nasprotujočimi si pričanji očividcev, za kakšen vonj naj bi šlo.
Branilec Jose Baez je v sklepnem govoru v nedeljo dejal, da je primer tožilstva tako šibak, da skušajo prikazati Anthonyjevo kot "lažnivo, bedno kur**" in da njihovi forenzični dokazi temeljijo na "domišljiji". Ob tem je dodal še, da je bila Cayleeina smrt "nesreča, ki je ušla izpod nadzora".