"Ne" pravijo Portugalci varčevalnim ukrepom. Foto: Reuters

Manuel Carvalho da Silva, voditelj največjega portugalskega sindikata CGTP, ki je pozval ljudi k protestom, je dejal, da je bilo v Lizboni 130.000 protestnikov. Sindikat je k novim protestom "proti osiromašenju in nepravičnosti ter proti agresiji Mednarodnega denarnega sklada" (IMF) pozval med 20. in 27. oktobrom.

V nasprotju z Grčijo in drugimi evropskimi državami, ki so bile priča nasilnim protestom proti varčevalnim ukrepom, so protesti na Portugalskem po navadi mirni in tudi tokrat je bilo tako. Protestirali so tudi zaposleni v pošti in državnem letalskem prevozniku TAP, ki nasprotujejo vladnemu programu privatizacije.

Nezadovoljstvo z delom nove vlade
Portugalska se je spomladi v zameno za 78 milijard evrov vredno pomoč Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije zavezala k sprejetju strogih varčevalnih ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja ter spodbuditev gospodarske rasti.

Vlada je že uvedla dodatni davek na prihodke, zvišala več drugih davkov in znižala socialna nadomestila. Ohranila je zamrznitev plač javnih uslužbencev in napovedala odpuščanja v javnem sektorju.

Junija je na oblast prišla desnosredinska vlada premierja Pedra Passosa Coelha, ki je obljubila, da bo uresničila zadane cilje. "Ko analiziramo prvih 100 dni nove vlade, je to sramota. Desnica in skrajna desnica nimata rešitve za težave te države," je bil oster Carvalho da Silva. "Ko napadajo naše pravice, ko naraščata revščina in krivica, potem mora naš boj postati boj vseh," je dodal.