Volilna udeležba do poldneva je bila zelo nizka. Foto: Reuters
Volilna udeležba do poldneva je bila zelo nizka. Foto: Reuters

Predčasne volitve so razpisali, ko je marca odstopil socialistični premier Jose Socrates, ker je opozicija v parlamentu zavrnila že četrti sveženj varčevalnih ukrepov v zadnjem letu, Lizbona pa je bila prisiljena sprejeti mednarodno finančno pomoč in privoliti v stroge varčevalne ukrepe.

"Glede na gospodarsko in finančno situacijo države imam te volitve za najpomembnejše po tistih, ki so sledile 25. aprilu," je ob prihodu na volišče v Lizboni ocenil predsednik Evropske komisije in nekdanji portugalski premier Jose Manuel Barroso. Njegove besede so se nanašale na 25. april 1974, ko je vojska z državnim udarom prekinila 42 let trajajočo diktaturo. Prve parlamentarne volitve s splošno udeležbo so se na Portugalskem zgodile točno eno leto zatem.

Nobena stranka z absolutno večino
Glede na zadnje javnomnenjske raziskave so v boju za 230 sedežev v parlamentu v rahli prednosti socialdemokrati Pedra Passosa Coelha. Po napovedih bo izid volitev tesen in nobena izmed strank ne more računati na absolutno večino. Za desnosredinske socialdemokrate naj bi glasovalo okoli 36 odstotkov volivcev, za socialiste pa dobrih 31 odstotkov.

Socialdemokrati bodo v primeru zmage na volitvah v koalicijo verjetno povabili konservativno stranko CDS-PP, ki lahko računa na približno 12 odstotkov glasov.