Posilstvo je sprožilo razpravo o vlogi žensk v indijski družbi. Foto: EPA
Posilstvo je sprožilo razpravo o vlogi žensk v indijski družbi. Foto: EPA
Indija
Obtoženim naj bi sodili po hitrem postopku. Foto: EPA

Študentko medicine je 16. decembra pet opitih moških posililo na avtobusu v New Delhiju in zaradi hudih poškodb je v soboto umrla v bolnišnici v Singapurju. To je sprožilo proteste po vsej Indiji, kjer je v povprečju vsakih 20 minut prijavljeno posilstvo.

V povezavi z napadom so prijeli pet odraslih moških in enega najstnika. Peterica je bila na sodišču v indijski prestolnici tudi uradno obtožena posilstva in umora, za kar je zagrožena smrtna kazen. Zaradi varnostnih razlogov osumljencev ni bilo na sodišče.

Najstniku bodo sodili posebej na sodišču za mladoletnike.

Po poročanju medijev je obtožnica z dokazi, med njimi tudi pričevanje študentke pred smrtjo, spisana na kar tisočih straneh. Pričalo naj bi tudi 30 ljudi.

Vislice prvič po osmih letih
Oče pokojne študentke je dejal, da podpira pozive k smrtni kazni za posiljevalce. "Vsa država zahteva, da se te pošasti obesijo. Strinjam se s tem," je dejal oče v rodni vasi v zvezni državi Utar Pradeš.

Identiteta dekleta kot tudi njenih bližnjih ni znana v skladu z indijskimi zakoni. Oče se tudi zavzema za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila tudi smrtno kazen za mladoletnike.

Smrt z obešanjem je po indijskih zakonih dovoljena le v redkih primerih in prvič po osmih letih so vislice novembra lani uporabili pri edinem obsojenem za teroristične napade v Mumbaju leta 2008.

Policija je povedala, da so osumljenci priznali mučenje in posilstvo dekleta, ker so ji hoteli dati lekcijo, saj se je študentka upirala in je tri od njih ugriznila. Ugrize bodo kot dokaz uporabili proti njim.

Indijski posiljevalci pred sodnikom
V Indiji sojenje za brutalno posilstvo
Indijski posiljevalci pred sodnikom
V Indiji sojenje za brutalno posilstvo