V potresu je bilo poškodovanih 110 vasi, ki so zgrajene večinoma iz betonskih votlakov ali opek iz blata, ki se ob potresu lahko zdrobijo in zrušijo. Foto: EPA
V potresu je bilo poškodovanih 110 vasi, ki so zgrajene večinoma iz betonskih votlakov ali opek iz blata, ki se ob potresu lahko zdrobijo in zrušijo. Foto: EPA
Tla v Iranu se po potersu še niso umirila

Iranske oblasti pričakujejo, da bo smrtnih žrtev v sobotnem potresu še več, saj so mnogi preživeli v kritičnem stanju, številni pa so ujeti pod ruševinami. Tla so se zatresla okoli pete ure popoldan po krajevnem času. Število žrtev pa naj bi bilo visoko tudi zato, ker so se mnoge družine v času posnega meseca ramazan pripravljale na večerjo.

Sicer pa do oddaljenih vasi reševalci praktično nimajo dostopa. Nekaj ur po potresu je na tem delu države zmanjkalo elektrike, kar je reševalcem otežilo delo pri iskanju ponesrečencev.



Prve fotografije, ki so jih objavili iranski spletni mediji, prikazujejo podobe mrtvih, med njimi tudi otroke, ki ležijo na belih ploščicah v mrtvašnici v Aharju. Med najbolj prizadetimi mesti sta še Haris in Varzakan, v katerih je večina smrtnih žrtev.

Primanjkuje zdravnikov, hrane, medicinskih pripomočkov
V bolnišnici v Varzakani imajo težave pri oskrbi ranjencev - za približno 500 ranjenih skrbita le dva zdravnika, prav tako pa bolnišnici primanjkuje medicinskih pripomočkov in hrane.

Številni so noč preživeli na prostem
Iranska ministrica za zdravje Marzieh Vahid Dastejerdi je dejala, da je vlada na prizadeto območje razposlala 48 reševalnih vozil in okoli 500 vrečk s krvjo. Prav tako so na prizadeto območje razposlali šotore z medicinsko oskrbo, primanjkuje pa tudi pitne vode, kruha. Po podatkih Rdečega križa je v zasilnih bivališčih prespalo več kot 16.000 ljudi. Območje je streslo več kot 55 popotresnih sunkov, zato so mnogi noč preživeli na prostem.

Šest vasi je porušenih do tal
V potresu je bilo poškodovanih 110 vasi, med njimi je šest popolnoma uničenih, okoli 60 pa jih je utrpelo znatno gmotno škodo, je sporočil namestnik ministra za notranje zadeve Hasan Gha Dami.

Žarišče potresa je bilo 60 kilometrov severovzhodno od 1,5 milijonskega mesta Tabriza. Potres je prizadel območje vzhodne azerbajdžanske province, sicer gorate regije, ki meji na Azerbajdžan in Armenijo, v njej pa živi večinoma narodnostna manjšina Azerisov. Območje je sicer znano po jedrskih objektih, ki pa naj bi bili dobro zgrajeni, poroča iranska agencija ISNA.

Večina hiš zgrajena iz opek iz blata ali betonskih votlakov
Večina hiš v Iranu je zgrajena iz betonskih votlakov ali opek iz blata, ki se ob močnem potresu lahko zdrobijo in zrušijo.

Iran je v preteklosti prizadela že vrsta hudih potresov. Najbolj smrtonosen je decembra 2003 opustošil mesto Bam, ko je tresenje tal ob ogromni gmotni škodi zahtevalo kar 31.000 življenj.

Tla v Iranu se po potersu še niso umirila