Obama se je
Obama se je "ugriznil" v jezik. Foto: EPA
Henry Louis Gates
Univerza Harvard ima nedvomno enega najboljših oddelkov za afriškoameriške študije v ZDA in tam poučuje tudi profesor Gates, ki je avtor več del o rasnih vprašanjih.
James Crowley
Kolegi so takoj stopili v bran Crowleyju in obsodili komentarje Obame. Foto: EPA


Vse je začelo pred tednom dni, ko je v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts neka gospa poklicala policijo in sporočila, da v skušata v sosednjo hišo vlomiti dva temnopolta moška. Policisti so ob prihodu aretirali enega izmed njiju.

Izkazalo se je, da sta "vlomilca" Henry Louis Gates in njegov voznik, ki je profesorja s Harvarda po obisku Kitajske pripeljal domov, kjer je našel zataknjena vhodna vrata in je zato vstopil skozi zadnji vhod.

Ko so prišli policisti in od njega zahtevali identifikacijo, naj bi se profesor razburil, zaradi česar so ga odpeljali na policijsko postajo, še prej pa je policista Jamesa Crowleyja označil z rasistom in mu pozneje zagrozil s tožbo.

Ameriški mediji so hitro pograbili zgodbo, v katero se je v sredo vključil tudi predsednik Obama na svoji tiskovni konferenci, ki je bila sicer namenjena napovedani koreniti reformi zdravstvenega sistema, a ji je znaten delež pozornosti izmaknil prav "rasni spor".

"Neumna" akcija policije
Obama je dejal, da so se policisti "odzvali neumno", ko so prijeli človeka (sicer njegovega dobrega in dolgoletnega prijatelja), za katerega se je že izkazalo, da prebiva v hiši, nato pa je še spomnil na to, da Afroameričane in Latinoameričane varuhi zakona že dolgo neenakovredno obravnavajo.

Komentatorji so se takoj začeli čuditi, da je predsednik posegel v primer, še posebej brez poznavanja ozadja, odzval pa se je tudi policijski sindikat iz Cambridgea, ki je Obamo opozoril, da se je postavil na napačno stran in od njega zahteval opravičilo.

Potem ko so v Beli hiši dva dni branili predsednikove komentarje, je v petek ta nepričakovano znova stopil pred novinarje in priznal, da je sam prispeval k razpihovanju zadeve z nesrečnim izborom besed, ob tem pa pojasnil, da nikakor ni hotel omalovaževati policijskega oddelka v Cambridgeu ali policista Crowleyja.

Profesor in policist sta pretiravala
Po mnenju Obame je bila odziv na obeh straneh pretiran - tako pri profesorju kot tudi pri policistu. Izrazil je upanje, da se bodo iz tega dogodka lahko vsi ljudje kaj naučili in bodo v prihodnje namesto medsebojnega obtoževanja raje prisluhnili drug drugemu in s tem izboljšali odnose med ljudmi.

Predsednik je po telefonu tudi poklical policista, ki je predlagal, da bi se še skupaj s profesorjem dobili na "pomiritvenemu" pivu v Beli hiši. Obama je o ponudbi že obvestil Gatesa in priprave na srečanje so v teku.