Požar je že zajel območje, večje od Čikaga. Foto: Reuters
Požar je že zajel območje, večje od Čikaga. Foto: Reuters
false
Oblasti se bojijo, da se prebivalci Fort McMurrayja ne bodo imeli več kam vrniti. Foto: Reuters
Kanadsko mesto v ognju

Proti požaru se za zdaj neuspešno bori več kot 1.000 gasilcev. Ogenj uničuje cele soseske mesta Fort McMurray z 88.000 prebivalci, ki so bili že evakuirani. Nekateri so pred požarom pobegnili na sever, te pa oblasti zdaj evakuirajo na jug. Zdaj požar ogroža tudi ta območja, poleg tega pa oblasti po poročanju BBC-ja menijo, da so urbana območja na jugu primernejša za podporo razseljenim ljudem.

Okoli 4.000 ljudi so oblasti z vojaškimi in civilnimi transportnimi letali že evakuirale v Edmonton in Calgary, še 4.000 pa naj bi jih prepeljali v naslednjih urah. Oblasti pa si zdaj prizadevajo predvsem, da bi čim dlje ostala odprta cesta proti jugu. Danes naj bi umaknili okoli 17.000 ljudi, za katere obstaja nevarnost, da bi ostali ujeti v ognjenem obroču, je še poročal BBC.

Trajno razseljeni?
Oblasti se bojijo, da se evakuirani prebivalci Fort McMurrayja morda niti ne bodo imeli več kam vrniti. "Požar uničuje hiše. Cele soseske izginjajo v plamenih," je v četrtek v parlamentu opozoril kanadski premier Justin Trudeau, ki je dejal, da gre za eno najhujših katastrof v Alberti, ki je sprožila tudi doslej največjo evakuacijo prebivalcev.

V požaru za zdaj neposredno ni umrl še nihče, a se je na cesti med evakuacijo zgodila najmanj ena nesreča s smrtnim izidom. Požar se sicer hitro širi. V zadnjih 24 urah se je razširil še na dodatnih 10.000 hektarjev in je zajel že 85.000 hektarov, kar je površina, primerljiva s površino mesta Chicago.

S požarom pri Fort McMurrayju se bori okoli 1.100 gasilcev, pomaga jim 145 helikopterjev in 22 gasilskih letal. Gasilci imajo na voljo tudi 138 gasilskih vozil. Požar je uničil že več kot 1.600 hiš in drugih stavb. Oblasti so zaradi neobvladljivosti v sredo razglasile tudi izredne razmere in sprožile evakuacijo mesta.

Največji, a ne edini požar v Alberti
Požar v Fort McMurrayju pa ni edini, ki divja v Alberti, kanadski provinci, bogati z nafto iz bitumenskega peska. Kot je opozorila predsednica regionalne vlade Rachel Notley, se v provinci trenutno spopadajo z 49 gozdnimi požari, od katerih jih sedem nimajo pod nadzorom.

Kanadska provinca Alberta je lani doživela najhujšo sušo v pol stoletja, prejšnji teden pa jih je zajel zgodnji vročinski val.

Kanadsko mesto v ognju