Raketa unha (vesolje) je visoka 32 metrov in tehta med 85 in 90 tonami. Vse tri dozdajšnje testne izstrelitve pa so se končale neuspešno. Foto: EPA
Raketa unha (vesolje) je visoka 32 metrov in tehta med 85 in 90 tonami. Vse tri dozdajšnje testne izstrelitve pa so se končale neuspešno. Foto: EPA
Kim Džong Un
Kim Džong Un kljub nekoliko spravljivejšim tonom nadaljuje, kjer je končal oče Kim Džong Il - vznemirja sosede z vojaškimi testiranji. Foto: EPA

Severnokorejci naj bi tako po neuspelem aprilskem poskusu znova poskušali izstreliti raketo, ki bi v vesolje ponesla opazovalni satelit. Novico o prihajajoči izstrelitvi je v soboto oznanila državna novičarska agencija KCNA, ki navaja uradne državne vire.

Neimenovani predstavnik severnokorejskega Odbora za vesoljsko tehnologijo je dejal, da so odpravili napake, ki so bile krive za neuspeh aprilskega poskusa, ko so skušali izstreliti raketo unha-3 (vesolje-3). Tudi tokrat bodo preizkusili različico omenjene rakete, kar bo četrti poskus.

Trije neuspešni poskusi v 6 letih
Prvič so nadgradnjo rakete taepodong izstrelili že leta 2006, ko naj bi namerno preizkusili samo fazo letenja pred vstopom v orbito. Pred tremi leti je raketa unha-2 preletela Japonsko in pristala skoraj štiri tisoč kilometrov stran od izstrelišča, a zaradi neuspešnega prehoda v tretjo fazo ni dosegla orbite.

Pred pol leta je unha-3 razpadla na 20 kosov, ki so padli v mednarodne vode zahodno od Južne Koreje. Uradno naj bi šlo za severnokorejski vesoljski program, medtem ko so v Seulu prepričani, da Pjongjang samo preizkuša najnovejšo raketo dolgega dosega, s katero bi "severnjaki" dosegli tudi ozemlje ZDA (Aljasko in Havaje).

Vesoljski program krinka za rakete dolgega dosega
ZDA in Združeni narodi so prepričani, da so poskusi zgolj krinka za testiranje tehnologije izstrelkov dolgega dosega, ki so jo Združeni narodi prepovedali. Izstrelitev bo predvidoma še dodatno zaostrila zapletene odnose med Severno Korejo na eni strani in Južno Korejo ter ZDA na drugi strani.

Mladi severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je ob prevzemu oblasti zavzel za razvoj arzenala jedrskega orožja, ki ga bodo nadaljevali, dokler ZDA ne odstopijo od politike proti Severni Koreji, ki jo Pjongjang označuje kot sovražno.

Vznemirjanje Južne Koreje pred volitvami?
Najostreje so napoved obsodili na jugu Korejskega polotoka, kjer se medtem stopnjuje volilna kampanja - Južna Koreja bo ravno 19. decembra izbirala novega predsednika države.

"Severna Koreja znova skuša izstreliti raketo dolgega dosega, pri čemer gre za neposredno izzivanje in neupoštevanje mednarodne skupnosti ter njenih skrbi in opozoril," so zapisali na južnokorejskem zunanjem ministrstvu.