Yahya Jammeh je na novembrskih volitvah dobil 72 odstotkov glasov, pri čemer je obveljala ocena, da volitve še zdaleč niso bile poštene. Foto: EPA
Yahya Jammeh je na novembrskih volitvah dobil 72 odstotkov glasov, pri čemer je obveljala ocena, da volitve še zdaleč niso bile poštene. Foto: EPA
Deček na smetišču, Gambija.
V deželi, kjer BDP na prebivalca znaša nekaj več kot tisoč petsto evrov, tretjina prebivalstva živi manj kot z evrom na dan. Foto: EPA

Yahya Jammeh uresničuje predvolilno obljubo, da bo v mesecu dni usmrtil vse na smrt obsojene zapornike.

Pred četrto volilno zmago je 47-letni Jammeh, ki manj kot dvomilijonski državi vlada že 18 let, napovedal, da bo ob morebitni pričakovani zmagi v mesecu dni usmrtil vseh 47 zapornikov, ki so bili v preteklih letih obsojeni na smrt.

Na smrt obsojeni predvsem politični zaporniki
Gambijska opozicija, skupine za človekove pravice in številne afriške države so prepričane, da je večina med na smrt obsojenimi političnih zapornikov ali pa neuspelih pučistov, ki so skušali z oblasti spraviti avtokratskega Jammeha. "Smrtna kazen je bil eden izmed ukrepov za zatiranje opozicije," trdi Amnesty International.

Po podatkih organizacije Amnesty International se zlovešči predsednikov načrt že uresničuje: v noči s četrtka na petek so v Gambiji tako usmrtili prvih devet obsojencev na smrt.

V mesecu dni bo nadoknadil 25 let
Predsednik Jammeh je v govoru v ponedeljek zatrdil, da bo do sredine septembra uresničil obljubo in poskrbel, da bodo "kriminalci dobili, kar so si zaslužili". Gambija, nekdanja britanska kolonija, ne slovi kot vestna branilka človekovih pravic, vseeno pa kljub vsem zlorabam avtokratskega režima v zadnjih 25 letih ni usmrtila nobenega človeka.

Amnesty International zatrjuje, da ima za usmrtitev devetih ljudi trdne dokaze, ob tem pa pozval mednarodno skupnost, naj s pritiskom zaustavi nadaljnje usmrtitve.

Brez potrditve ali zanikanja usmrtitev
V petkovi predsedniški izjavi je Jammah branil pravico Gambije do smrtne kazni in njenega izvajanja, a z zapisanim ni neposredno komentiral poročila AI-ja, ki ga tako ni zanikal niti potrdil.

Predsednik Benina Thomas Boni Yayi, ki trenutno predseduje Afriški uniji, je v glavno mesto Gambije Banjul že poslal beninskega zunanjega ministra, ki naj bi skušal prepričati Jemmaha, naj se odpove načrtu.

Država vse bolj privlačna za turiste
Gambija leži na skrajnem zahodu Afrike ob istoimenski reki in je v celoti obkrožena s Senegalom. Zaradi rodovitnih tal prevladuje kmetijstvo, pomembno vlogo ima ribištvo, vse večji delež BDP-ja pa ustvarjajo s turizmom, saj so peščene plaže elitnih turističnih letovišč vse bolj priljubljene v Evropi in drugod po razvitem svetu.