Letalo prevoznika Air Canada je le za 30 metrov preletelo drugo letalo, čakajoče na vzlet. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Letalo prevoznika Air Canada je le za 30 metrov preletelo drugo letalo, čakajoče na vzlet. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Letalo s 135 potniki in petimi člani posadke na krovu na poti iz Toronta v San Francisco je pred natanko tednom dni ob 23.23 po krajevnem času dobilo dovoljenje za pristanek na letališču v San Franciscu.

Ni še jasno, zakaj je pilot sprva nameraval pristati na delu letališča, ki poteka vzporedno s pristajalno stezo in kjer so na vzlet čakala še štiri druga potniška letala.

Po opozorilu iz nadzornega stolpa je pilot naglo dvignil letalo in prvo čakajoče letalo preletel za pičlih 30 metrov, drugega za 60 metrov in tretjega za 90 metrov, je ugotovila raziskava kanadskega odbora za transportno varnost (TSB).

Preden je pilot prejel opozorilo, je letalo preletelo že 400 metrov tega dela letališča, ki ga uporabljajo za premike letal med terminali, na njem pa so posamezni pasovi označeni z različno osvetljenimi lučmi.

Letalo je po tem, ko se je srečno izognilo katastrofi, po navodilih še enkrat zaokrožilo nad letališčem in nato pristalo na za to predvidenem mestu.

Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) je sporočila, da njihova raziskava poteka, ob tem pa dodala, da so tako bližnja srečanja letal "izjemno redka".

Zvočni posnetek: "Kam gre ta človek?"
Na zvočnem posnetku, ki ga preučujejo preiskovalci, naj bi bilo slišati komunikacijo med pilotom in nadzornim stolpom. Pilot je nadzornemu stolpu dejal, da so na pristajalni stezi prižgane luči. Eden izmed kontrolorjev je odgovoril, da na stezi ni drugih letal. Tretji glas na posnetku nato vpraša: "Kam gre ta človek?" Kontrolor je nato pilotu naročil, naj letalo dvigne in ponovi pristanek.

Na posnetku se nato oglasi še eden izmed pilotov letal, ki so čakala na vzlet: "Letalo Air Canade je letelo tik nad nami."

Tiskovna predstavnica letalske družbe Air Canada Angela Mah je dejala, da tudi oni v sodelovanju z oblastmi incident še preiskujejo. Tako kanadski piloti kot Air Canada do konca preiskave zadeve ne želijo komentirati.