Južni Osetiji, iz katere v strahu pred vojno beži vedno več ljudi, naj bi se pirbliževali gruzijski vojaki. Foto: EPA
Južni Osetiji, iz katere v strahu pred vojno beži vedno več ljudi, naj bi se pirbliževali gruzijski vojaki. Foto: EPA
Spopadi v Južni Osetiji

Prekinitev ognja in pogajanja je v televizijskem govoru ponudil gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki je sporočil, da je gruzijskim silam ukazal, naj ne vračajo ognja, Južni Osetiji pa ponudil popolno avtonomijo. Dogovor o premirju je trajal le nekaj ur. Gruzijska stran trdi, da so separatisti začeli streljati, zato je bila prisiljena odgovoriti z ognjem.

V Južni Osetiji so izbruhnili hudi spopadi med gruzijskimi silami in uporniki, kar je še poglobilo strahove, da bo na Kavkazu izbruhnila vojna. V vaseh okoli južnoosetijskega glavnega mesta Chinvali se je slišalo eksplozije in streljanje pušk. Umrlo je 10 gruzijskih vojakov in civilistov, je sporočilo gruzijsko notranje minstrstvo. Poročil o morebitnih žrtvah med separatisti ni, v obstreljevanju Chinvalija čez noč pa je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi. V spopadih v preteklem tednu je umrlo šest ljudi, 22 je bilo ranjenih.

Priprave na vojno?
Mestu Gori, blizu meje z Južno Osetijo, naj bi se približevale gruzijske posebne policijske enote in peta militarizirana brigada. V bližini naj bi postavili vojaško poljsko bolnišnico, avtobusi gruzijskih vojakov pa naj bi čakali v koloni. Rusija je Gruzijo obtožila, da se pripravlja na vojno, kar pa v Tbilisiju zanikajo. "Gruzijsko vodstvo pozivamo, da naj uporabi zdravo pamet in konča neodgovorne vojaške aktivnosti v Južni Osetiji. Situacijo vidimo kot skrajno nevarno," je povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karasin.

Ruski in gruzijski predstavniki naj bi se sestali na pogajanjih, da bi omilili napetosti v Južni Osetiji, ki se je od Gruzije odcepila v 90. letih 20. stoletja. Ruski posebni odposlanec Jurij Popov je že prispel v Tbilisi na pogovore z gruzijskim ministrom za integracijo Temurjem Jakobašvilijem. Južna Osetija se pogovorov ne želi udeležiti, če na njih ne bo povabljena tudi ruska regija Severna Osetija.

Južna Osetija in Abhazija uživata finančno in politično podporo Moskve, gruzijsko prozahodno vodstvo pa si prizadeva pridobiti nadzor nad separatističnima regijama in se pridružiti Natu.

T. V.

Spopadi v Južni Osetiji