Giffordsova je po nesreči sicer okrevala, a ima ohromljeno desno roko, težko govori in hodi ter je deloma slepa. Foto: EPA
Giffordsova je po nesreči sicer okrevala, a ima ohromljeno desno roko, težko govori in hodi ter je deloma slepa. Foto: EPA
Protest
Številni Američani si želijo, da bi popolnoma prepovedali nošenje orožja. A glede na izkušnje iz preteklosti, bo to zelo težko. Foto: EPA
Barack Obama in Joe Biden
Obama in Biden sta pred kratkim predstavila ukrepe za omejitev pravice do nošenja orožja. Foto: EPA

V pisarniški zgradbi v Phoenixu v Arizoni je mizar Arthur Harmon, ki se je sprl z delodajalcem zaradi plačila, med prepirom izvlekel pištolo in ubil 48-letnega moškega, nato je ustrelil in huje ranil 43-letnika ter lažje ranil 32-letno žensko. Po streljanju je pobegnil, policija pa ga še vedno išče. Posebne enote so obkolile hišo, kjer so mislili, da se tam skriva, a ga ni bilo, zato so iskanje nadaljevali.

V mestu Midland v zvezni državi Alabama je neki nepridiprav, 65-letni Jimmy Lee Dykes, vstopil v šolski avtobus in ubil 66-letnega voznika, ki mu je hotel preprečiti ugrabitev šestletnega fanta. Dykes je pobegnil s kraja nesreče in se s fantom skril v doma narejenem bunkerju, kjer fantka še vedno zadržuje.

Prepoved polavtomatskega orožja in omejitev količine streliva
Medtem pa pred senatnim odborom za pravosodje poteka razprava o omejitvi zakonov glede orožja. Predlog zakona, ki uvaja ukrepe za omejitev pravice do nošenja orožja v ZDA in je v skladu s priporočili komisije pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna, je po grozljivem pokolu v Newtownu pripravila demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein.

Drugo dopolnilo k ustavi Američanom zagotavlja pravico do orožja in tej pravici se večina ni pripravljena odpovedati. Predlog zakona Feinsteinove predvideva prepoved polavtomatskega orožja in omejitev količine streliva v nabojnikih ter zahtevo po obveznem preverjanju morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja. Ta je doslej potrebna le pri trgovcih in na nekaterih orožarskih sejmih, pri prodaji med zasebniki pa ne.

Prepoved polavtomatskega orožja nima veliko možnosti za uspeh, saj je ne podpira niti predsednik pravosodnega odbora senata, demokrat Patrick Leahy iz Vermonta, pa tudi nekateri demokratski senatorji iz bolj podeželskih zveznih držav. Bolje pa kaže omejevanju števila nabojev, kar je tudi glede na izkušnje smiseln ukrep, saj bi bila, recimo, tragedija v Tusconu še hujša, če morilcu ne bi zmanjkalo streliva.

Giffordsova: Bodite pogumni
Pred začetkom zasedanja odbora je zbrane nagovorila nekdanja demokratska kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords, ki je bila tudi sama žrtev strelskega pohoda januarja 2011 na političnem zborovanju v Tucsonu v Arizoni. Giffordsova, ki je bila ustreljena v glavo, je pozvala k strožjim zakonom glede orožja, saj zaradi orožja umira preveč otrok. "Preveč otrok umira. Veliko preveč otrok. Moramo ukrepati. Težko bo, a čas je, da nekaj ukrenemo. Bodite pogumni, Američani računajo na vas," je povedala Giffordsova.

Soprog Giffordsove, astronavt Mark Kelly, ki je tudi pričal ob začetku zaslišanj v pravosodnem odboru, je povedal, da ima njegova žena paralizirano desno roko, težko govori in hodi ter je deloma slepa. "Ko nevarni ljudje dobijo orožje, smo ranljivi vsi, v kinu, v cerkvi, med vsakodnevnimi opravki, zato moramo ukrepati," je povedal Kelly, ki je sicer tudi sam lastnik orožja.

Malo upanja, da bi se kaj spremenilo
Vodilni republikanec v odboru Charles Grassley je na zasedanju povedal, da sta bila Tuscon in Newtown sicer tragediji brez primere, a da to še ni razlog, da se sprejmejo vse spremembe v zakonodaji glede nošenja orožja, ki krožijo že več let. Ob tem se je zavzel za okrepljena prizadevanja na področjih, kot je na primer skrb za duševno zdravje Američanov.

Na zaslišanju je nastopil tudi Wayne LaPierre, podpredsednik največjega orožarskega lobija NRA, ki je povedal, da so poskusi, da bi omejili zakonodajo glede orožja, vedno v zgodovini propadli. "Zgledni lastniki orožja, ki spoštujejo zakone, ne bodo nikoli privolili v to, da bi se zaradi nasilnih dejanj in motenih kriminalcev odpovedali pravici do posedovanja orožja," je povedal.

Giffordsova za strožje zakone o orožju
Giffordsova za strožje zakone o orožju