24-letna Norvežanka mora ostati v Združenih arabskih emiratih do konca pritožbenega postopka. Foto: EPA
24-letna Norvežanka mora ostati v Združenih arabskih emiratih do konca pritožbenega postopka. Foto: EPA
Dubaj velja za znamenito turistično destinacijo z zelo strogo zakonodajo glede javnega izražanja naklonjenosti in pitja alkohola. Foto: EPA

Notranja oblikovalka Marte Deborah Dalelv je bila v Dubaju na poslovnem potovanju, ko je bila, kot pravi, posiljena. Obsojena je bila na začetku tega tedna, a se je na sodbo pritožila, zaslišanje pa bo na začetku septembra.

Norveška vlada ji je sicer po obtožbi zagotovila izpustitev iz pripora, od takrat pa biva pod zaščito Norveškega mornarskega centra v Dubaju. Kot je dejala, pa jo po obsodbi dubajske oblasti zdaj tudi uradno iščejo. Obsodbo je že obsodil norveški zunanji minister Espen Barth Eide, ki je dejal, da je to "v nasprotju z našim dojemanjem pravice", sodba pa da je "zelo problematična z vidika človekovih pravic". Norveške oblasti naj bi poskušale vzpostaviti stik z oblastmi v Dubaju glede te situacije, poroča BBC.

"Sem zelo živčna in napeta. A upam na najboljše in živim dan za dnem. Moram se prebiti skozi to," je dejala Dalelvova, ki je sodbo označila za "zelo strogo". Primer je močno razjezil organizacije za človekove pravice in oblasti na Norveškem.

Posilil naj bi jo kolega
Kot je dejala Dalelv, se je posilstvo zgodilo 6. marca, ko se je družila s svojimi kolegi. Po poročanju CNN-a je ob tretji uri zjutraj kolega prosila, da jo spremi do njene hotelske sobe, saj se ni hotela izgubiti v velikem hotelu, pa tudi pila je. Ko sta prispela do sobe, je ugotovila, da ni njena, moški pa jo je povlekel notri kljub njenemu glasnemu nasprotovanju, je dejala Dalelv.

To je bilo zadnje, česar se spominja, je dejala. "Zbudila sem se brez oblek, na trebuhu, medtem ko me je posiljeval. Hotela sem se mu izmuzniti, a me je porinil nazaj dol." Ko je nekdo potrkal na vrata, šlo je za budnico, se ji je uspelo obleči in priti do recepcije. Od tam je poklicala policijo.

Policija naj ji ne bi verjela
Prišlo je od 10 do 12 policistov, policistke ni bilo niti ene. Policisti so vzeli izjavi tako od nje kot od domnevnega posiljevalca, nato so jo odpeljali na policijsko postajo. Policisti naj bi jo tam vprašali, ali jih ni morda poklicala le zato, ker ji ni bilo všeč. "Seveda mi ni bilo všeč," naj bi odvrnila. Takrat naj bi se tudi zavedela, da ji verjetno ne bodo verjeli.

Policija ji je zasegla denar in potni list. Štiri dni pozneje je bila obtožena po treh točkah, tudi zunajzakonskega spolnega odnosa. Policija naj bi ji svetovala, naj pove, da je bil spolni odnos prostovoljen in bo vse izginilo, kar je nato tudi storila, a je bila obtožena krivega pričanja. Zgodbo je spremenila zgolj zato, da bi vse minilo, je dejala in izrazila obžalovanje zaradi tega. Domnevni posiljevalec, njen sudanski kolega, poročen moški s tremi otroki, je dobil, kot je dejala, 13-mesečno kazen za zunajzakonski odnos in uživanje alkohola. Oba pa sta zaradi pitja alkohola in težav s policijo že izgubila službi.

Pozivi k preklicu obsodbe in opozorila glede zakonodaje
Emiratski center za človekove pravice s sedežem v Londonu je Združene arabske emirate, ki jim pripada tudi Dubaj, pozval k preklicu obsodbe. Kot so dejali, trditve Združenih arabskih emiratov, da poskušajo končati diskriminacijo žensk, spodkopava zakonodaja, ki "prepoveduje dosego pravice v primerih spolnih napadov na ženske". V centru pravijo, da je sodeč po zakonodaji Združenih arabskih emiratov obsodba zaradi posilstva mogoča le na podlagi priznanja ali pričevanja štirih odraslih moških, ki so bili priče zločinu.

Stroga zakonodaja
Dubaj je znana turistična destinacija, kjer so tuji delavci in obiskovalci veliko številčnejši od domačinov. Kljub temu ostaja regija zelo konservativna, stroga zakonodaja pa je tujce že večkrat presenetila. Javna izražanja naklonjenosti ali vinjenost recimo niso družbeno sprejemljiva.

Britanca, Ajman Nadžafi in Charlotte Adams, sta bila tako leta 2010 za mesec dni zaprta zaradi, kot je dejal Nadžafi, običajnega poljuba na lice v restavraciji. Priča je sicer trdila, da sta se poljubila z usti.

Drug britanski par pa je bil leta 2008 zaprt tri mesece zaradi spolnega odnosa na javni plaži. Par je obtožbe sicer zanikal.

Neka Avstralka je leta 2008 prijavila, da je bila omamljena in skupinsko posiljena. Obsojena je bila na enajst mesecev zapora zaradi zunajzakonskega spolnega odnosa in uživanja alkohola.