ZDA so podatke o Trevinu razpisale pet milijonov dolarjev nagrade. Foto: EPA
ZDA so podatke o Trevinu razpisale pet milijonov dolarjev nagrade. Foto: EPA
Mehika
Mamilarskemu nasilju v Mehiki ni videti konca. Foto: EPA

Trevina so prijeli v njegovem rodnem kraju Nuevo Laredo ob meji z ZDA. Mehiški marinci so njegovo vozilo prestregli s helikopterjem po enomesečni operaciji, v kateri so zasegli tudi dva milijona dolarjev gotovine in večje količine orožja.

"Izstreljen ni bil niti en naboj," je operacijo pripadnikov mehiških varnostnih sil pohvalil tiskovni predstavnik vlade Eduardo Sanchez.

40-letni Trevino je vodenje zloglasnega kartela prevzel lani po uboju dolgoletnega voditelja Heriberta Lazcana, s katerim sta bila v sporu, ki je privedel tudi do notranjih nasilnih obračunavanj za vpliv.

Trevino naj bi si namreč na svoj račun nagrabil milijone dolarjev, kar je vzbudilo nezadovoljstvo pri njegovih kolegih. Trevina naj bi zdaj na čelu kartela zamenjal njegov mlajši brat Omar Trevino Morales, a po mnenju poznavalcev lahko pričakujemo nove notranje spopade za oblast.

Najbolj znan je bil Trevino po nasilju in med drugim naj bi svoje nasprotnike žive kuhal v sodih za nafto. Zaradi svojega slovesa se je hitro povzpel v hierarhiji kartela. "Je najbolj sadističen od vseh. Resnično ga je vzburjalo, ko je ljudem povzročal krute bolečine," ga je opisal ameriški politolog in poznavalec kartela George W. Grayson.

Nekdanji vojaki postali mafijci
Zetas so bili odgovorni za najhujše zločine v mamilarskem nasilju, ki je od leta 2007 zahtevalo več kot 70.000 življenj, večinoma zaradi obračunov med karteli, ki se borijo predvsem za nadzor nad donosnimi tihotapskimi potmi, ki vodijo proti ZDA, a so se niz svojih nezakonitih poslov v zadnjih letih razširili tudi na druga področja.

Med drugim so Zetas odgovorni za pokol več kot 70 nezakonitih priseljencev na severu Mehike leta 2010, požig igralnice v mestu Monterrey leta 2011, v katerem je umrlo 53 ljudi, in obglavljenje 49 ljudi, katerih trupla so istega leta odvrgli ob cesti v mestu.

Kartel so v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovili pripadniki posebnih enot mehiške vojske, ki so prebegnili na drugo stran zakona in se kot plačanci zaposlili pri Zalivskem kartelu, od katerega so se nato osamosvojili leta 2010. Po podatkih mehiških oblasti imajo najmanj 10.000 članov z vseh delov države, Srednje Amerike in ZDA, kar naj bi bilo več, kot je članstvo ostalih kartelov.

Aretacija je pomembna zmaga za predsednika Nieto, ki je ob prihodu na oblast decembra lani obljubil, da bo spremenil vodenje vojne proti mamilarskim kartelom, ki naj bi imela večji poudarek na zaščiti nedolžnih življenj. To je sicer povzročilo zaskrbljenost v sosednjih ZDA, kjer so se zbali, da bo to omogočilo kartelom lažje nadaljevanje zalaganja nenasitnega ameriškega trga z mamili.