Lazcano je bil v zadnjih mesecih v nasilnem obračunu s svojim namestnikom. Foto: EPA
Lazcano je bil v zadnjih mesecih v nasilnem obračunu s svojim namestnikom. Foto: EPA
Mehika
Mehičani ne vidijo konca mamilarskega nasilja, ki vsak mesec zahteva nekaj sto žrtev. Foto: EPA
Mehika
Podpis pripadnikov kartela Zetas. Foto: EPA
Mehika
Karteli hitro zapolnijo praznino, ki nastane po aretacijah njihovih pripadnikov. Foto: EPA

Truplo so ukradli le malo za tem, ko so oblasti potrdile, da je v nedeljo ubit moški dejansko Lazcano. Identiteto Lazcana je potrdila mornarica, ki je vodila operacije proti vodji mamilarskega kartela. Kot so sporočili, so jo potrdili s pomočjo prstnih odtisov in fotografij.

A le malo za tem so oboroženi moški Lazcanovo truplo in truplo še enega moškega odnesli iz pogrebnega zavoda v mestu Sabinas v zvezni deželi Coahuila na severu Mehike.

Kot je medijem sporočil tožilec v Coahuili Homero Ramos, so do zob oboroženi moški, ki so nosili maske, vstopili v pogrebni zavod in si podredili zaposlene, nato pa zgrabili trupli, ju spravili v mrliško vozilo in voznika prisilili, da ju je odpeljal.

2,6 milijona za Lazcanovo glavo
"Rabelj", kot je bil znan vodja Zetasov, je bil eden najbolj iskanih ljudi v Mehiki in naj bi bil odgovoren za več kot 300 umorov. Za informacije, ki bi vodile do njegovega prijetja, so v Mehiki razpisali 2,6 milijona dolarjev nagrade. Iskale so ga tudi ZDA, ki so zanj ponujale pet milijonov dolarjev nagrade.

Za mehiške oblasti njegova usmrtitev pomeni pomembno zmago v boju proti organiziranemu kriminalu. Kraja njegovega trupla pa je tej zgodbi o uspehu prinesla čuden preobrat in nekaj sramote oblastem. Zagotovo bo tudi razvnela ugibanja o tem, kaj točno se je zgodilo z Lazcanom, nekdanjim pripadnikom posebnih vojaških enot, ki je bil znan predvsem po svojih krutih paravojaških taktikah.

V minulih letih se je v Mehiki stopnja kriminala precej povišala. Od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderon, ki se čez dva meseca poslavlja od položaja, kartelom napovedal vojno, naj bi v nasilju, povezanem s prepovedanimi drogami, umrlo okoli 60.000 ljudi.

Sejanje strahu
Zetas je leta 1998 ustanovilo 14 prebeglih pripadnikov mehiške vojske. Danes najokrutnejši mehiški kartel šteje 10.000 pripadnikov, ki slovijo po svoji neizprosnosti in brutalnih obračunih predvsem s tekmeci iz drugih kartelov. Pripadniki so odgovorni za ene najbolj gnusnih zločinov, kot so obglavljanje žrtev in množične usmrtitve.

Najprej so Zetas opravljali najbolj umazane posle za Zalivski kartel, od katerega pa so se leta 2010 ločili, kar je povzročilo krvavo vojno z nekdanjimi delodajalci kot tudi z drugimi vplivnimi karteli, kot je kartel Sinaloa najbolj iskanega mehiškega mafijskega šefa Joaquina Guzmana.

Z vzponom prišla nesoglasja
Zaradi okrutnih metod so hitro razširili območja svojega delovanja, ki se razteza od meje z ZDA na severu Mehike globoko v Srednjo Ameriko.

A hiter vzpon Zetasom ni prinesel samo vpliva, ampak tudi notranje spopade za oblast in glavno besedo pri večmilijardnih poslih. V zadnjih mesecih je tako prišlo do nasilnih obračunavanj med Lazcanom in njegovim namestnikom Miguelom Trevinom.

Junija so agentje FBI-ja v ZDA vdrli na ranč v lasti Trevina in prijeli njegovega brata. Ko se je razkrilo, da so se iz Mehike na ranč stekali milijoni dolarjev, so drugi člani kartela postali besni na to, koliko denarja si prigrabi Trevino. "Ko se kartel tako razširi, je notranji konflikt neizogiben," je dejal nekdanji vodja mednarodnih operacij pri ameriški agenciji za boj proti trgovini z mamili Mike Vigil.

A čeprav uboj Lazcana pomeni zmago v boju proti vplivnim mafijskih kartelom, pa mehiške oblasti nimajo dosti razlogov za proslavljanje, saj se zavedajo, da bo praznina na vrhu kartela pomenila ogorčen spopad drugih kartelov za območja in tihotapske poti, ki so jih nadzirali Zetasi.

V zadnjih šestih letih je bilo v nasilju, povezanem z mafijskimi karteli, ubitih skoraj 60.000 ljudi. Odhajajoči predsednik Felipe Calderon je v boj proti tihotapcem poslal vojake, in čeprav je bilo v tem času ujetih veliko pomembnih mafijskih šefov nasilje še vedno zahteva številne žrtve. Avgust je bil tako drugi najbolj krvavi mesec v zadnjih šestih letih - ubitih je bilo 1.341 ljudi.