Policisti so po večmesečni preiskavi prijeli pet osumljencev. Foto: EPA
Policisti so po večmesečni preiskavi prijeli pet osumljencev. Foto: EPA
Hildesheim
Oblasti so preiskale tudi bližnje stavbe mošeje islamskega kroga v Hildesheimu. Foto: EPA

Aretirani naj bi bili 32-letni Iračan Abu Vala, znan kot "pridigar brez obraza", nemški Srb Boban S., ki je bil skupaj s turškim državljanom Hasanom C. odgovoren za poučevanje novih rekrutov in indoktrinacijo z islamom, ter dva pridigarja v Porurju, ki naj bi bila prav tako povezana z Abujem Valo. Rekrutirali naj bi nove borce IS-ja, osumljeni pa so tudi podpiranja teroristične organizacije.

Kot navajajo Süddeutsche Zeitung, NDR in WDR, je pravo ime Abu Vale Ahmad Abdelaziz, že več let pa naj bi veljal za ključno osebnost nemških islamistov.

Preiskavo proti Valaju in njegovim pomočnikom, ki naj bi rekrutirali mlade in tudi organizirali vse za njihovo pot na Bližnji vzhod, je državno tožilstvo začelo jeseni 2015. Konec julija so oblasti izvedle več preiskav, tudi v eni izmed mošej v Hildesheimu, ki velja za eno izmed osrednjih krajev za zbiranje salafistov. Varnostne službe so dalj časa opažale, da prihaja do določenih povezav med obiskovanjem Valajevih seminarjev in odhodi v Sirijo.

Iz Nemčije v Irak in Sirijo več kot 900 oseb
Nemškemu tožilstvu je tako po dolgotrajnih preiskavah uspelo narediti preboj v boju proti radikalnemu islamu v Nemčiji, še poročajo mediji. Generalni državni tožilec Peter Frank je za prej omenjene tri nemške medije dejal, da so aretirani veliko prispevali k razmahu radikalne scene v Nemčiji. Po podatkih nemškega tožilstva je iz Nemčije na bojišča v Sirijo in Irak do zdaj odšlo več kot 900 oseb.

Nogometna tekma Albanija - Izrael preložena iz varnostnih razlogov
Albanske oblasti so zaradi varnostnih razlogov preložile sobotno tekmo v kvalifikacijah za SP 2018 med Albanijo in Izraelom iz Skadra na severu države v Elbasan blizu Tirane. Izraelski radio je poročal, da so v Albaniji aretirali najmanj štiri osumljence, povezane z Islamsko državo, ki so načrtovali napad na izraelsko reprezentanco. Po poročanju Reutersa naj bi poskušali povzročiti kaos na tribunah. Največji albanski dnevnik Panorama navaja, da naj bi četverica na stadion v Skadru poskušala prinesti eksplozivna sredstva.


Po besedah nemškega pravosodnega ministra Heika Maasa so aretacije pomemben udarec radikalni sceni v Nemčiji. Aretacije kažejo, da so preiskovalni uradi aktivni in da so se temeljito lotili ukrepov proti osebam, osumljenim terorizma, je še dodal.

"To je bila dobro usklajena akcija. Veseli me, da so lahko pomagale varnostne službe iz Severnega Porenja-Vestfalije," pa je aretacije pohvalil notranji minister Spodnje Saške Boris Pistorius.

Preboj v preiskavi se je zgodil po pričevanju enega izmed nekdanjih borcev IS-ja, so še izvedeli pri SZ-ju, NDR-ju in WDR-ju. 22-letni Anil O. je po večmesečnem bivanju na območju pod nadzorom IS-ja v Siriji zbežal v Turčijo, nato pa se vrnil v Nemčijo. Predtem je v Turčiji dal intervju za omenjene medije, v katerem je Abuja Valaja označil za številko ena Islamske države v Nemčiji.