Poljska premierka upa, da bodo odstopi ministrov vplivali na dvig priljubljenosti njene stranke štiri mesece pred volitvami. Foto: Reuters
Poljska premierka upa, da bodo odstopi ministrov vplivali na dvig priljubljenosti njene stranke štiri mesece pred volitvami. Foto: Reuters

Za odstop so se odločili, potem ko so bili na spletu objavljeni sodni spisi o aferi, je sporočila poljska premierka Ewa Kopacz. Odstopili so minister za zdravje Bartosz Arlukowicz, minister za šport Andrzej Biernat in za finance Wlodzimierz Karpinski.

Poslovnež Zbigniew Stonoga je ta teden na družbenem omrežju Facebook objavil 2.500 strani gradiva iz preiskave škandala nezakonitega prisluškovanja, ki je Poljsko pretresel lani. Na posnetkih, ki naj bi nastali v začetku lanskega leta, je slišati visoke poljske politike, kako kritično govorijo o svojih kolegih in nekaterih zaveznicah Poljske.

Med politiki, ki jih je slišati na posnetkih, so tudi vsi, ki so danes podali odstop. Med drugim je Sikorski, tedaj kot poljski zunanji minister, kritiziral odnose Poljske z ZDA, podrejenost Varšave Washingtonu pa primerjal z nudenjem oralnega seksa.

O posnetku je prva poročala poljska revija Wprost. Med drugim so nezakonito prisluškovali tedanjemu notranjemu ministru Bartlomieju Sienkiewiczu in guvernerju centralne banke Marku Belki.

Zaradi afere so danes odstopili tudi glavni svetovalec Kopaczeve, nekdanji finančni minister Jacek Rostowski, ter štirje namestniki ministrov. Za odstop se je odločil tudi vodja obveščevalne službe Jacek Cichocki, ki mu ni uspelo preprečiti curljanja posnetkov v javnost.