Bi verjeli, da je Slovenija 163. najmanj
Bi verjeli, da je Slovenija 163. najmanj "propadla" država na svetu? Foto: http://ffp.statesindex.org/
Somalija
Somalija je sinonim za povsem propadlo državo, saj je že več kot 20 let ujeta v državljansko vojno, kjer se gospodarji vojn borijo za prevlado, centralna oblast pa je že davno razpadla in si ni opomogla niti ob izdatni pomoči mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Lani je Slovenija kljub političnim težavam, gospodarski in finančni krizi na indeksu propadlih držav pridobila dve mesti in se je utrdila med stabilnimi državami, ki jo le dve mesti ločijo od najbolj vzdržljivih in uspešnih 14 držav sveta.

Zajet širok spekter dejavnikov
Indeks že deveto leto zapored sestavlja Sklad za svobodo in mir iz Washingtona (FFP), ki proučuje najbolj propadle države, pri čemer v obzir vzamejo 12 dejavnikov: demografski pritiski na prebivalstvo, begunci in notranje razseljena populacija, stalen boj za ogrožene človekove pravice, neenakomeren gospodarski razvoj, revščina in zaostrene gospodarske razmere ter nazadovanje, legitimnost državnega aparata, stanje upravne in javne infrastrukture, kršenje človekovih pravic in zakonov, varnostni aparat, vzpon privilegiranih elit, posegi zunanjih dejavnikov.

Indeks propadlih držav (Failed States Index) se osredotoča na kazalce tveganja in temelji na tisočih člankih ter poročilih, ki jih FFP pridobi iz elektronsko dosegljivih virov, katerih informacije nato obdela z računalniškim programom. Namen FFP-ja je spodbujanje razprav za večjo stabilnost držav sveta.

Slovenija v ugledni druščini
Med 178 državami sveta, zajetimi v poročilu za leto 2013, sta na dnu propadlosti oz. na vrhu uspešnosti Finska in Švedska, katerih indeks "propadlosti" znaša manj kot 20 točk. Sledi jima skupina 12 držav, ki slovijo po uspešnosti: Švica, Norveška, Danska, Nova Zelandija, Luksemburg, Islandija, Irska, Avstralija, Kanada, Nizozemska, Avstrija in Nemčija.

Sledi skupina 11 zelo stabilnih držav, ki jo vodi Belgija, tik za njo pa je Slovenija (indeks 32,2), ki je tako prehitela Portugalsko, Francijo, Veliko Britanijo in ZDA.

Vrh lestvice pričakovano znan
Poudarek lestvice je vseeno na najbolj propadlih in neuspešnih držav sveta. Že vsa leta na vrhu neslavnega seznama vztraja Somalija, ki že vse od leta 1991 dejansko ni enotna in delujoča država. Ob Somaliji kvartet najbolj propadlih držav zaokrožuje Demokratična republika Kongo, Sudan in novinec Južni Sudan.

Sledi skupina 12 držav, ki so močno ogrožene: Čad, Jemen, Afganistan, Haiti, Centralnoafriška republika, Zimbabve, Irak, Slonokoščena obala, Pakistan, Gvineja, Gvineja Bissau, Nigerija.