Jobbik je znan po svojih napadih na Jude in Rome. Foto: EPA
Jobbik je znan po svojih napadih na Jude in Rome. Foto: EPA

Protest je potekal dan pred začetkom Svetovnega judovskega kongresa v Budimpešti, in to kljub poskusom oblasti, da ga preprečijo. Premier Viktor Orban je policiji ukazal, naj shod prepreči, a sodišče v Budimpešti je prepoved preklicalo, češ da temelji na "neutemeljenih predvidevanjih".

Orban je tako notranjemu ministrstvu naročil, naj uporabi vsa zakonita sredstva, da prepreči ta dogodek, ki je po njegovih besedah neustaven.

Jobbik je sporočil, da je bil namen shoda protest proti poskusom Judov, da pokupijo Madžarsko. "Izraelski osvajalci, ti investitorji, naj zase poiščejo drugo državo v svetu, saj Madžarska ni na prodaj," je na shodu dejal vodja stranke Gabor Vona. Sobotni protest so organizatorji pojmovali tudi kot poklon žrtvam sionizma in boljševizma.

Zgodovina antisemitizma v Jobbiku
Jobbikov poslanec v madžarskem parlamentu Marton Gyongyosi je novembra lani razburil evropsko in svetovno javnost, ko je pozval k oblikovanju seznama vseh vladnih uslužbencev judovskega rodu, saj bi morda lahko predstavljali varnostno grožnjo.

Nekateri udeleženci shoda so bili oblečeni v uniforme prepovedane Madžarske garde, Jobbikovega paravojaškega krila, ki je bil večkrat obtoženo napadov na Rome. Jobbik je sicer tretja najmočnejša madžarska stranka, svoje predstavnike pa ima tudi v Evropskem parlamentu.

Svetovni judovski kongres običajno poteka v Jeruzalemu, letos pa je bila kot prizorišče izbrana Madžarska prav zaradi, kot so dejali organizatorji, porasta antisemitizma v Evropi.