Španski ribiči so protestno zapluli v vode ob umetnem grebenu, ki je po mnenju Gibraltarja namenjen razcvetu morskega življenja. Foto: EPA
Španski ribiči so protestno zapluli v vode ob umetnem grebenu, ki je po mnenju Gibraltarja namenjen razcvetu morskega življenja. Foto: EPA
Španski ribiči
Protest španskih ribičev je minil brez incidentov. Foto: EPA

njihovo pravico do ribarjenja.

Okoli 38 španskih ribiških ladij je danes zjutraj izplulo iz pristanišč La Linea de la Concepcion in Algeciras in prečkalo ožino ter zaplulo na sporno območje ob umetnem grebenu.

Pri tem jih je spremljalo nekaj španskih patruljnih ladij. Po poročanju britanskega BBC-ja je bilo stanje med protestom nekaj časa napeto in kaotično, saj so na območju poleg španskih ribiških krožile še ladje španske ter tudi gibraltarske in britanske policije.

Dogajanje je z obale Gibraltarja spremljalo okoli 500 ljudi, številni so ob tem mahali z britanskimi in gibraltarskimi zastavami. Nekaj radovednežev se je zbralo tudi v španskem pristanišču La Linea de la Concepcion, kjer so po zraku plapolali s španskimi zastavami.

Kršitev okoljske zakonodaje
Omenjeni greben je sprožil spor med Veliko Britanijo, Španijo in Gibraltarjem, saj ta trdi, da je greben namenjen razcvetu morskega življenja in da v območju sploh ni dovoljen ribolov, kar je razjezilo španske ribiče.

Španska vlada je poleg tega Gibraltar, sicer britansko čezmorsko ozemlje, obtožila, da je greben zgradil "brez ustrezne avtorizacije v vodah, ki niso njegove". Z gradnjo naj bi kršil tudi okoljsko zakonodajo.

Ker Gibraltar ni želel popustiti zahtevam Madrida glede grebena, je Španija poostrila nadzor nad vozili. Madrid pa je celo predlagal uvedbo 50 evrov pristojbine za prestop meje z Gibraltarjem. Poostren nadzor je povzročil daljše zastoje.

Mejni nadzor sicer obstaja, ker je Španija del schengenskega prostora, Gibraltar, ki je britansko čezmorsko območje, pa ne. Velika Britanija je zato na začetku tedna napovedala, da razmišlja tudi o pravnih ukrepih proti Španiji.

Cameron k rešitvi spora pozval EU
London je zaradi spora že tudi protestiral pri institucijah EU-ja. Britanski premier David Cameron je tako v petek v telefonskem pogovoru predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa pozval, naj komisija na špansko mejo z Gibraltarjem čim prej pošlje opazovalce. Ti bi preučili "politično motivirane" in nesorazmerne dodatne mejne kontrole na španski meji z Gibraltarjem in zbirali dokaze, da Španija s tem krši pravico do svobodnega pretoka v EU-ju.
Iz Bruslja so sporočili, da komisija opazuje situacijo in da bo storila vse, kar je v njeni pristojnosti, da se zagotovi spoštovanje zakonodaje EU-ju. Barroso je izrazil upanje, da bosta državi rešili spor "na način, ki je v skladu z njunim članstvom v EU-ju".