Gibraltar je britanska kolonija, ki leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko. Foto: Osebni arhiv Nine Šoštarič
Gibraltar je britanska kolonija, ki leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in ima velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko. Foto: Osebni arhiv Nine Šoštarič
Nina Šoštarič
Nina Šoštarič se je z družino v Gibraltar preselila pred tremi meseci. Foto: Osebni arhiv Nine Šoštarič
Gibraltar
Zaradi odločitve Španije, da poostri nadzor ob prečkanju meje, so se v zadnjih tednih na mejnih prehodih pojavljali tudi več ur trajajoči zastoji. Kot nam je povedala Nina Šoštarič, je morala policija iz kolone rešiti tudi žensko, ki je rojevala. Foto: EPA
Gibraltar
Postavitev betonskega grebena je ujezila španske ribiče, ki sicer nezakonito ribarijo v gibraltarskem morju in uporabljajo nezakonito metodo vleke mrež po morskem dnu. Foto: EPA
Gibraltar
Zaradi zaostritve odnosov so Španci napovedali celo, da bodo zaprli svoj zračni prostor za polete v Gibraltar. Foto: EPA
Mariano Rajoy
Španski premier Mariano Rajoy se je znašel v središču korupcijskega škandala, ko je v javnost prišla informacija, da je nekdanji blagajnik Ljudske stranke Luis Barcenas iz črnih skladov nakazoval donacije in plačila visokim predstavnikom stranke, med katerimi naj bi bil tudi Rajoy. Hoče Rajoy, ki se mu močno trese stolček, z zaostrovanjem razmer na Gibraltarju preusmeriti pozornost drugam? Foto: EPA

Odnosi med Španijo in Veliko Britanijo so se v zadnjih tednih znova zaostrili. Glavni razlog za to je (kot že tolikokrat v zgodovini) Gibraltar, saj je Španija - potem ko so v Gibraltarju v morje, v želji zaščititi biotsko raznovrstnost in preprečiti vpade španskih ribičev, postavili umetni betonski greben - zagrozila z ukrepi. Uvedli so poostren nadzor na meji, ki je povzročil večurne zastoje, napovedujejo uvedbo 50 evrov visoke pristojbine za prestop meje z Gibraltarjem, grozijo tudi z zaprtjem zračnega prostora za polete v Gibraltar.

Velika Britanija je ob vsem tem sporočila, da bo tja, sicer na rutinske vojaške vaje, poslala svoje vojaške ladje, kar da slutiti, da je spor med Madridom in Londonom še daleč od rešitve. Kako na spor gledajo prebivalci te britanske kolonije, ki je že več stoletij trn v peti Špancem, in kaj so dejanski vzroki za pogrevanje čustev na obeh straneh, smo se pogovarjali z Nino Šoštarič, ki se je s svojo družino tja preselila pred tremi meseci.

Kdo je pravzaprav tisti, ki je sprožil spor med Gibraltarjem in Španijo? Je to Gibraltar, ki je v morje postavil umetni betonski greben, ali so to španski ribiči, ki so obvestili špansko vlado?
Spor traja že dalj časa. Prejšnji mesec so denimo španski policisti streljali na britanskega turista na 'jetskiju'. Gre torej za neko eskalacijo incidentov, ki se dogajajo vsako poletje. S samo postavitvijo betonskih kock ni nič narobe, to je stalna praksa marsikje, med drugim tudi v Španiji. Celo španski Greenpeace je pred dnevi potrdil pozitivne učinke umetnega grebena. Po drugi strani pa je res, da bi lahko verjetno gibraltarske oblasti postavile betonski greben kam drugam. Kot neodvisna opazovalka bi zato rekla, da je krivda deljena. Obe državi imata namreč desni vladi, ki si s takšnimi konflikti nabirata politične točke.

Gibraltar, ki je kot kolonija Velike Britanije tudi del Evropske unije, pa ne sodeluje v evropski ribolovni politiki. Kakšna pravila torej tam veljajo za ribiče, omenili ste nezakonite ribiške metode?
Za Gibraltar ne velja evropska agrikulturna politika (ki vključuje tudi ribištvo) zgolj zato, ker Gibraltar z manj kot 7 kvadratnimi kilometri nima teh kapacitet. Španci nezakonito ribarijo v gibraltarskem morju in uporabljajo nezakonito metodo vleke mrež po morskem dnu. Ta metoda je v Evropski uniji nezakonita, ker uničuje morsko dno.

Kako na najnovejši spor in na zaostrovanje retorike med državama gledajo prebivalci Gibraltarja, ki so na tovrstne zaplete glede na dolgo zgodovino sporov med državama zagotovo že navajeni? Kaj pa Španci, ki živijo ob meji?
Gibraltarci britanskega rodu so izredno nacionalistični, zato je ogorčenje nad Španijo izjemno veliko. Vse skupaj že meji na sovražni govor in rasizem. Na hiše obešajo britanske zastave, na spletnih medijih in socialnih omrežjih pa Špancem pripisujejo vse mogoče negativne predsodke. Vlada izkorišča naelektreno ozračje, med drugim je v izidu spominski kovanec za 3 gibraltarske funte (v običajnem obtoku sta samo kovanca za 1 in 2 gibraltarska funta), na katerem bo pisalo 'Gibraltar always British' (Gibraltar vedno britanski, op. a.).

V sosednji La Linei de la Concepcion imajo domačini, s katerimi sem se pogovarjala, veliko treznejšo presojo. Vse skupaj se jim zdi neumno in absurdno. Tudi županja mesteca Gemma Araujo je ustanovila delovno skupino za umiritev spora ter pozvala gibraltarskega predsednika vlade Picarda in španskega zunanjega ministra Garcia-Margalla k umiritvi razmer. Zaveda se namreč, da trenuten položaj najbolj škodi tamkajšnjemu prebivalstvu na obeh straneh meje, hkrati pa se boji, da bi se v razgretem ozračju zgodili hujši incidenti.

Španija je zaostrila nadzor na meji, grozi tudi z zaprtjem zračnega prostora. To poleg prebivalcev zagotovo ne bo dobro vplivalo tudi na turistično sezono, ki je trenutno na vrhuncu, kajne?
Gibraltar letno obišče okrog 12 milijonov turistov, vendar velika večina pride s križarkami. Gibraltarsko letališče je relativno majhno in večina letalskih turistov prileti v sosednjo Malago, tako da hujše škode ni pričakovati. Bolj gre za simbolno gesto izražanja moči in razkazovanja mišic. Vprašanje pa je, kaj bi na to odgovorile letalske družbe, kot so Monarch, British Airways in Easy Jet. Veliko je tudi zasebnih in vojaških letal, ki bi po tem scenariju ostala na tleh.

Kako bi pristojbina v vrednosti 50 evrov, ki bi jo morali plačati ob vsakem prehodu meje, o uvedbi katere razmišlja španska vlada, vplivala na španske državljane? Je to sploh realno, glede na to, da se v Gibraltar na delo vsak dan vozi tudi več tisoč Špancev?
Mislim, da gre tudi tukaj za prazne grožnje, čeprav so v preteklosti Španci že zaprli mejo. To bi enostavno pomenilo 10.000 brezposelnih Špancev, ki imajo sicer trenutno službe v Gibraltarju. Prav tako ni jasno, ali bi pristojbino plačevali samo Španci ali vsi turisti in drugi tuji delavci, ki zaradi nižjih cen nepremičnin v Španiji vsak dan prečkajo mejo. To bi pomenilo omejevanje svobode gibanja znotraj Evropske unije.

Kot poročajo španski in britanski mediji, pogovor med premierjema Marianom Rajoyem in Davidom Cameronom ni prinesel rešitve in naj bi se spor še nadaljeval. Koliko časa se bo to po vašem mnenju še vleklo in polnilo medije?
Vsaj še do konca meseca, saj so ravnokar napovedali obisk britanskih vojnih ladij konec avgusta. Britanske oblasti sicer trdijo, da je bil obisk načrtovan že dalj časa, a bo vseeno prilil olje na ogenj. Prav tako se pojavljajo pobude, da naj bi kraljica Elizabeta II. obiskala Gibraltar ob nacionalnem prazniku 10. septembra. Če se bo to res zgodilo, se bo stanje vsekakor močno poslabšalo.

Gibraltarski premier Fabian Picardo je španskega zunanjega ministra Joseja Garcio-Margallo zaradi omenjenih ukrepov primerjal z nekdanjim španskim diktatorjem Franciscom Francom. Je primerjava po prepričanju Gibraltarcev upravičena?
Žal ima social-nacionalistična vlada Fabiana Picarda veliko podpore in takšne primerjave seveda pihajo na dušo nacionalistom. Picardo pa s sovražnimi izjavami preusmerja pozornost z domačih problemov. Opozicija mu denimo očita, da prehitro prazni državno blagajno. Množično odpuščanje je napovedala tudi banka Barclays. Vendar se s pravimi problemi trenutno nihče ne ukvarja.

Zakaj so Britanci po vašem mnenju bolj zadržani od Špancev in ohranjajo bolj diplomatsko držo? Ali oznaka Guardianovega novinarja Davida Mathiesona, da je Gibraltar zunanjepolitično vprašanje, ki ga želijo diplomati vzdrževati brez dejanske rešitve, drži?
Drži, ker je v igri enostavno preveč interesov, vsekakor na London pritiskajo močni lobiji. Španci so bolj temperamentni, hkrati jim zaradi politične in gospodarske krize že dalj časa teče voda v grlo. To je morda zadnji poskus ljudske stranke (Partido Popular), da se obdrži na oblasti.

Gre pri zaostrovanju vprašanja Gibraltarja tudi za poskus španske vlade pod vodstvom premierja Mariana Rajoya, ki se je znašel v središču škandala zaradi skrivnih fondov njegove stranke, da bi odvrnil pozornost od domačih problemov?
Vsekakor. Strankin črni fond so švicarske oblasti ocenile na 48 milijonov. Rajoyu se trese stolček in vsaka preusmeritev pozornosti mu pride prav. Verjamem, da ima Španija veliko hujše probleme, kot je Gibraltar. V nekaterih predelih je brezposelnost skoraj 40-odstotna in veliko koristneje bi bilo, če bi politiki pozornost preusmerili k dejanskim problemom.

Na koncu pa še vprašanje, ki zagotovo zanima tudi bralce, kaj počnete na Gibraltarju in kako vas je pot zanesla na ta del sveta?
Zaradi gospodarske in politične krize v Sloveniji sva z možem začela iskati zaposlitev v tujini. Gibraltar je zelo varno mesto za otroke, ima manj kot en odstotek kriminala, hkrati ima zelo dober šolski sistem, zato sva sprejela ponudbo tukaj. Čeprav iz sedanje situacije verjetno ni razvidno, je Gibraltar država s prijaznimi ljudmi, dobrim socialnim sistemom in čudovito naravo.

Brina Tomovič