Med zagovorniki in nasprotniki gradnje centra je morala posredovati policija. Foto: EPA
Med zagovorniki in nasprotniki gradnje centra je morala posredovati policija. Foto: EPA

Gradnji centra nasprotujejo predvsem republikanci, med njimi tudi Sarah Palin, ki si tako poskušajo pridobiti točke pred prihajajočimi volitvami v ameriški kongres. Tako ameriški predsednik Barack Obama kot župan mesta New York Michael Bloomberg pa sta že podprla gradnjo centra, saj naj bi bila to pravica muslimanov.

''Niso vsi muslimani teroristi, so pa vsi teroristi muslimani''
Takšnega mnenja pa danes niso bili številni protestniki. Na mestu, kjer bi morali graditi verski center, so stali s panoji, na katerih je pisalo ''Ne mošeji'', ''Vse, kar sem moral izvedeti o islamu, sem se naučil 11. septembra'' in ''Niso vsi muslimani teroristi, so pa vsi teroristi muslimani''.

Med nasprotniki gradnje so bili predvsem gasilci in družine žrtev, ki so umrle v terorističnem napadu na poslovni center, 11. septembra 2001.

Zagovorniki gradnje: nestrpnost neti politika
Na drugi strani pa so zagovorniki postavitve centra vzklikali: ''Vseeno nam je, kaj pravijo fanatiki, svoboda veroizpovedi mora obstajati''. Slednji tudi menijo, da je gonja proti postavitvi muslimanskega centra predvsem manipulacija politikov, ''saj nas niso napadli miroljubni muslimani''.

CNN: 68 odstotkov Američanov nasprotuje gradnji
Po pisanju CNN-a naj bi gradnja islamskega centra stala dobrih sto milijonov dolarjev. Poleg mošeje bi zgradili še kulturni center, telovadnico, bazen, prostor za duhovnike in prostor za zbiranje ljudi. V načrtu ni predvidena gradnja minareta in kupole. Glede na nedavno izvedeno anketo omenjene medijske hiše po vseh ZDA, kar 68 odstotkov Američanov nasprotuje gradnji muslimanskega centra.

''Ti rezultati mi pravijo, da se rane zadane 11. septembra še vedno niso zacelile. In če se rane še vedno niso zacelile, potem menim, da bi bilo prav, da ljudem ne povzročamo še dodatnih ran, temveč poskušamo najti situacijo, ki bo za njih najbolj sprejemljiva,'' je dejal guverner ameriške zvezne države New York David Paterson. Ob tem je še dodal, da ne obstaja noben krajevni, državni ali zvezni zakon, ki bi preprečeval gradnjo takšnega objekta.