Vojska je ponovno na ulicah Kaira. Foto: Reuters
Vojska je ponovno na ulicah Kaira. Foto: Reuters
Kairo
Trg Tahrir je po februarski vstaji znova postal središče upora proti oblastem. Foto: Reuters

Po več dnevih krvavih spopadov med policijo in protestniki je noč na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice minila razmeroma mirno, protestniki pa so tam vztrajali celo noč. Kot so povedali očividci, so se občasni spopadi med protestniki in policisti nadaljevali, število protestnikov pa se je v jutranjih urah zmanjšalo, tako da je vojaški policiji uspelo protestnike in policiste ločiti na dva tabora.

Zjutraj se je na trgu znova zbralo več tisoč protestnikov, ki še vedno zahtevajo konec vojaške vladadvine v državi in odstop predsednika vojaškega sveta Huseina Tantavija. "Tantavi je Mubarak, njegova kopija. Je Mubarak v vojaški uniformi," je dejal eden od protestnikov.

Znova je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so zahtevali najmanj tri smrtne žrtve, med katerimi naj bi bil tudi desetletni deček. Spopadi so izbruhnili na ulici Mohameda Mahmuda, kamor so poslali tanke vojske, ki naj bi preprečevala spopade med policijo in protestniki.

Vojaški svet je ponudil roko protestnikom
Egiptovski vrhovni vojaški svet, ki od strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja letos vodi državo, je v torek le sprejel zahteve protestnikov in opozicije, ki so zahtevali odstop prehodne vlade in izvedbo predsedniških volitev junija prihodnje leto. Vojaški svet je tako odločil, da bodo predsedniške volitve v državi izvedli do julija prihodnje leto, parlamentarne volitve pa bodo potekale po načrtih, kar pomeni, da se bodo začele v ponedeljek.

Vodja vojaškega sveta Tantavi je v televizijskem nagovoru povedal tudi, da politično in vojaško vodstvo v Egiptu razmišljata tudi o možnosti za izvedbo referenduma, kjer bi ljudstvo odločalo o takojšnjem sestopu vojaškega sveta z oblasti. Kljub temu so politične odločitve vojaškega sveta le delno zadovoljile protestnike, ki še vedno zahtevajo takojšen odhod Tantavija z oblasti, napovedali pa so tudi, da bodo na trgu Tahrir vztrajali, dokler ne bodo izpolnjene vse njihove zahteve.

Nove proteste zaznamovalo nasilje med protestniki in policisti
Protesti v Egiptu, ki so se začeli v soboto, so zahtevali najmanj 38 smrtnih žrtev, več kot 2.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Največ protestnikov se je na trgu zbralo v torek, mediji so poročali, da jih je bilo več kot 10.000, to zborovanje pa je sledilo trem dnem manjših protestov, ki so se začeli na Tahrirju, iz Kaira pa so se razširili tudi v druga mesta, kot so Aleksandrija, Suez, Asuan in Ismajlija.

Proteste je zaznamovalo nasilje med demonstranti in pripadniki varnostnih sil, ki je bilo najhujše po februarski ljudski vstaji proti Mubaraku. Protestniki so poročali, da je policija uporabljala solzivec in gumijaste naboje, nekateri so poročali celo o uporabi strelskega orožja, protestniki pa so v policiste metali kamne.

Prvotni načrti vojske za volitve spremenjeni
Parlamentarne volitve naj bi se začele 28. novembra, ves volilni proces pa naj bi trajal tri mesece. Parlament naj bi, ko bi se dokončno oblikoval, izbral stočlansko ustavodajno skupščino, ki bi v šestih mesecih sestavila novo demokratično ustavo. Po tem načrtu naj bi vojska oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, ki naj jih ne bi izpeljali pred koncem prihodnjega ali začetkom leta 2013, s čimer pa se protestniki niso strinjali.

BBC-jev dopisnik iz Kaira Kevin Connolly je zapisal, da je pripravljenost vojske, da prej izpelje predsedniške volitve, velik korak naprej in popustitev zahtevam protestnikov.

Združeni narodi obsojajo nasilje
Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je v Ženevi obsodila nasilje na trgu v Kairu ter pozvala k neodvisni preiskavi smrtnih primerov protestnikov. "Egiptovske oblasti pozivam, naj nemudoma prenehajo z uporabo sile proti protestnikom na trgu Tahrir in drugje v državi," je dejala Pillayeva ter se zavzela za "takojšnjo, celovito in neodvisno preiskavo ter za kaznovanje krivcev za zlorabe".