Številni protestniki se bojijo, da si skuša vojska utrditi oblast. Foto: EPA
Številni protestniki se bojijo, da si skuša vojska utrditi oblast. Foto: EPA

Protestniki, med katerimi so bili tudi svojci februarja ubitih nasprotnikov režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, so se na vse načine branili pred policisti, ki so proti njim uporabili najprej palice, pozneje pa tudi gumijaste naboje in solzivec.

Sprva je bilo na trgu okoli 200 protestnikov, pozneje pa je njihovo število naraslo celo na več tisoč. V policiste so metali kamenje in zažgali neki policijski avto. Po navedbah egiptovske državne televizije je med spopadi ena oseba umrla. Ahmed Mahmud, 23-letni protestnik, je v bolnišnici podlegam strelnim ranam. Ranjenih je bilo 676 ljudi, več ljudi je bilo tudi aretiranih.

Protesti dovoljeni le čez dan
Nove začasne egiptovske oblasti na Tahrirju, središču upora proti Mubaraku, sicer dovoljujejo proteste, a le čez dan, saj trdijo, da bi dolgotrajnejše demonstracije - kakršne so načrtovali tokratni protestniki - lahko paralizirale mesto.

Ljudem, ki so svoje nezadovoljstvo z ravnanjem oblasti z vodjo vladajočega egiptovskega vojaškega sveta Huseinom Tantavijem na čelu več dni izražali s sedenjem, se je v petek na Tahrirju pridružilo več deset tisoč protestnikov. Ti so pozivali k čim hitrejši predaji oblasti civilni vladi in zmanjšanju moči egiptovske vojske oziroma njenemu umiku iz politike.

Vojska naj bi oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni predviden.