Zaradi spora glede Kurilskih otokov Japonska in Rusija tudi 60 let po koncu 2. svetovne vojne še nista podpisali mirovnega sporazuma. Foto: EPA
Zaradi spora glede Kurilskih otokov Japonska in Rusija tudi 60 let po koncu 2. svetovne vojne še nista podpisali mirovnega sporazuma. Foto: EPA
Protestnik v Tokiu
Japonski protestniki so zahetavli vrnitev Kurilskih otokov. Foto: EPA

Ruska patruljna ladja je streljala na japonsko ribiško ladjo, pri tem pa je umrl japonski ribič. Ladjo in tri japonske ribiče so Rusi zajeli, japonska obalna straža pa je na območje že poslala svoje ladje. Tokio je že zahteval vrnitev ribičev, opravičilo in odškodnino za njihovega ubitega kolega. Po poročanju ruskih diplomatov so Rusi streljali po tem, ko se ladja ni hotela ustaviti na pozive. Ruska stran je smrt ribiča obžalovala, hkrati pa ribiče obtožila, da so nezakonito lovili rakovice.

Kmalu po uboju ribiča se je pred ruskim veleposlaništvom v Tokiu zbralo nekaj deset protestnikov v vojaških uniformah, ki so prek zvočnikov na tovornjakih pozivali k vrnitvi otokov Japonski in označevali smrt ribiča za umor.

V Rusiji so sporni otoki znani kot Južni Kurilski otoki, na Japonskem pa jih imenujejo Severna ozemlja. Štiri otoke, ki ležijo 15 kilomterov od severnega japonskega otoka Hokaido, je po 2. svetovni vojni zasedla Sovjetska zveza in izseliti se je moralo 17.000 Japoncev. Rusija je Japonski ponudila vrnitev dveh otokov, vendar Tokio zahteva vrnitev vseh štirih.

Ribiški spori so pogosti na tem območju in ruski patruljni čolni so že večkrat skušale zajeti japonske ribiške ladje. Nazadnje je bil japonski ribič ubit oktobra leta 1956 v streljanju sovjetske ladje.