ZDA so zločine v Darfurju označile za genocid. Foto: Reuters
ZDA so zločine v Darfurju označile za genocid. Foto: Reuters
Begunci iz Darfurja
Kot v večini spopadov po svetu tudi v Darfurju najbolj trpi civilno prebivalstvo. Foto: EPA

Gre za prvo imenovanje osumljencev za krizo v sudanski pokrajini Darfur, kjer napadi provladnih arabskih milic na civiliste trajajo že štiri leta. V vojni je do zdaj umrlo 200.000 ljudi, dva milijona in pol pa je bilo razseljenih. Sudanska vlada trdi, da je umrlo le 9.000 ljudi.

Glavni tožilec Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da obstaja utemeljen sum, da sta minister Ahmed Harun, ki je zdaj vodi ministrstvo za človekoljubne zadeve, in poveljnik milice džandžavidov Ali Kusajb odgovorna za zločine proti človeškosti v letih 2003 in 2004.

Ali Kusajb je po poročanju medijev takrat poveljeval tisočim pripadnikom milic in osebno vodil napade na vasi v zahodnem Darfurju, ko je bilo ubitih več sto ljudi. Harun je organiziral novačenje, denarno podporo in oboroževanje džandžavidov.

Medtem ko sudanska vlada odločitve sodišča še ni komentirala, pa so z obtožnicami zadovoljne človekoljubne organizacije. Human Rights Watch je sporočil, da sta obtoženca pomembna človeka, gre pa tudi za pomemben korak pri končanju nekaznovanosti za zločine v Darfurju. Kljub temu v organizaciji pričakujejo še več od sodišča in obtožbe za osebe, ki so na visokih položajih v vladi in vojski.

Sodišče od Kartuma pričakuje sodelovanje in izročitev osumljencev, kar pa se zdi malo verjetno, saj je sudanski pravosodni minister dejal, da ICC nima pristojnosti za sudanske državljane in zato ne bodo dovolili, da bi komu sodili zunaj države.