Stroji bodo razbili zgornjo plast morskega dna, nato pa bodo rudo črpali skupaj z brozgo. Ko bodo vse priprave izpeljali, bi morali začeti izkopavanje in črpanje v roku petih let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Stroji bodo razbili zgornjo plast morskega dna, nato pa bodo rudo črpali skupaj z brozgo. Ko bodo vse priprave izpeljali, bi morali začeti izkopavanje in črpanje v roku petih let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vlada Papue Nove Gvineje je z omenjenim podjetjem podpisala dogovor, da bo postala lastnica 15 odstotkov rudnika, v zameno za vloženih 120 milijonov dolarjev v projekt.

"Dolgo je trajalo, da smo sklenili dogovor, zdaj smo z njim vsi zadovoljni. Za ta projekt je vedno obstajalo veliko zanimanje in misel na to, da bo regija od njega tudi nekaj imela, kar prej ni nikoli sploh pričakovala, je zelo privlačna," je dejal za BBC izvršni vodja podjetja Nautilus Minerals Mike Johnson.

Z rudninami bogato morsko dno
Rudnik bo na globini 1500 metrov, kjer so hidrotermalni vrelci. Na tem delu oceana se zelo vroča in kisla voda, ki bruha iz morskega dna, meša z veliko hladnejšo in alkalno morsko vodo, zaradi česar se začnejo odlagati visokokoncentrirani minerali. Posledica tega je, da je morsko dno obloženo z rudami, ki vsebujejo veliko več zlata in bakra kot rudniki na kopnem.

Kot piše BBC, je ideja izkopavanja mineralov in rud z morskega dna že zelo stara, a je bila do zdaj neizvedljiva zaradi visokih izvedbenih stroškov. Predvsem zaradi razvoja tehnologije, ki jo uporabljajo pri črpanju nafte in plina v morju, pa je globokomorska tehnologija postala izpopolnjena.

Izkopavali bodo robotsko vodeni stroji
V rudniku, imenovanem Solwara 1, bodo izkopavali robotsko vodeni stroji, ki jih bodo upravljali za ladje na površini morja. Med drugim so že izdelali najtežji stroj, ki bo izkopaval na dnu oceana. Imenuje se Bulk Cutter, težek pa bo dobrih 310 ton.

Stroji bodo razbili zgornjo plast morskega dna, nato pa bodo rudo črpali skupaj z brozgo. Ko bodo vse priprave izpeljali, bi morali začeti izkopavanje in črpanje v roku petih let.

Opozorila okoljevarstvenikov
A pri tem so svojo besedo že izrekli okoljevarstveniki, ki trdijo, da je izkopavanje morskega dna lahko izredno škodljivo, razsežnosti njegovih učinkov na favno in biosfero pa sploh niso znane. "Le trije odstotki oceana in le en odstotek mednarodnih vod so zaščiteni, zato so eni izmed najbolj ogroženih delov zemlje - zato nujno potrebujemo globalno mrežo zaščite oceana," je dejal član Greenpeaca Richard Page.

A v podjetju Nautilus zatrjujejo, da bo imelo izkopavanje minimalne učinke na okolje, saj bo območje izkopavanja v velikosti desetih nogometnih igrišč (velikost enega igrišča je 100 metrov krat 75 metrov) in bo zelo hitro znova naseljeno z morskim življenjem. Po besedah Johnsona je to v od petih do desetih letih, kar po njegovem mnenju dokazujejo tudi opravljene študije.