Zastava je bila največji proizvajalec orožja v nekdanji Jugoslaviji. Foto: Reuters
Zastava je bila največji proizvajalec orožja v nekdanji Jugoslaviji. Foto: Reuters
Puške iz Srbije v Pariz prek Slovenije

Direktor družbe Zastava iz srbskega mesta Kragujevac Milojko Brzaković je razkril, da jim je srbsko notranje ministrstvo dva dni po terorističnem napadu v Parizu sporočilo serijske številke orožja, ki so ga našli na prizorišču napadov.

Pri Zastavi so nato ugotovili, da je šlo za sedem ali osem pušk jugoslovanskega tipa kalašnikovk, ki so jih proizvedli v letih 1987 in 1988. Te puške so bile po besedah Brzakovića del pošiljke, ki so jo dostavili vojaškim skladiščem v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji, po razpadu Jugoslavije pa so lahko te države orožje prodajale naprej.

"Nobenega dvoma ni, da smo jih izdelali mi, saj smo bili edini proizvajalec orožja takrat in imamo serijske številke vsega, kar smo kadar koli izdelali. Toda v devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je do njega v vojaških skladiščih dokopal kdor koli," je povedal direktor Zastave.

Tovarna v Kragujevcu je bila največji proizvajalec orožja v nekdanji socialistični Jugoslaviji. Orožje je Zastava izdelovala za jugoslovansko vojsko in policijo, izvažala pa ga je tudi v takratne jugoslovanske zaveznice v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Brzaković je poudaril, da je lahko po razpadu Jugoslavije orožje iz vojaških skladišč romalo tudi v tujino. Zdaj Zastava ne more prodati nobenega kosa orožja v tujino brez dovoljenja srbske države.

V državah, ki so nastale iz nekdanjih republik Jugoslavije, je po vojnah veliko orožja ostalo v rokah posameznikov ali kriminalnih združb, zato je tihotapljenje različnih vrst orožja še vedno živahno.

Puške iz Srbije v Pariz prek Slovenije