Na Haitiju število mrtvih strmo raste. Foto: Reuters
Na Haitiju število mrtvih strmo raste. Foto: Reuters
Prebivalci Floride so v trgovinah izpraznili police, saj si delajo zaloge. Foto: Reuters
Več kot 800 mrtvih na Haitiju

Pred obalo Floride orkan sicer ni udaril na kopno, ampak je ostal nad Atlantikom. Ameriški predsednik Barack Obama je razglasil izredne razmere za Florido, Georgio in Južno Karolino, s čimer je sprostil zvezno pomoč, pripravili so več zavetišč in aktivirali narodno gardo. Guvernerji omenjenih držav so ukazali evakuacijo obalnih območij, ki je prizadela več kot dva milijona ljudi.

Ljudje si panično nakupujejo zaloge hrane in bencina, več sto letalskih poletov na Floridi je odpovedanih. Zaradi orkana, ki je do Floride prispel z vetrovi okrog 210 kilometrov na uro, je brez elektrike ostalo kakih 80.000 odjemalcev.

Zaprto je letališče in ustavljen železniški promet. Vremenoslovci napovedujejo, da bo orkan prispel vse do Južne Karoline, nato pa se obrnil proti odprtemu morju ali pomaknil nazaj proti jugu, kar bi pomenilo, da bo Florida v naslednjih dneh prejela še en udarec.

Mimo Bahamov z 200 kilometri na uro
Preden je orkan prispel do ZDA, je divjal po Bahamih, od koder pa ne poročajo o smrtnih žrtvah. Teh naj ne bi bilo tudi na Kubi, kjer so oblasti še pravočasno poskrbele za evakuacijo ogroženih območij. Sunki vetra presegajo 200 kilometrov na uro.

Na Haitiju strah pred kolero
Najrevnejšo državo na svetu Haiti je orkan zelo prizadel. Reuters poroča, da je v državi umrlo že 842 ljudi, deset tisoče ljudi pa je ostalo brez doma. Orkan je uničil tudi pridelke. Uničena je večina javne infrastrukture, bolnišnice so prenatrpane, primanjkuje pitne vode in hrane, mobilno in električno omrežje ne deluje. V mestu Jeremie je uničenih kar 80 odstotkov hiš, ki jim je dvignilo strehe.

Na Haitiju se bojijo, da bi zaradi poplav znova izbruhnila kolera, kot je po potresu leta 2010, ko je za boleznijo umrlo 10.000 ljudi, kolero pa so prinesli pripadniki mirovnih sil ZN-a iz Nepala.

Na otoški državi so tudi preložili predsedniške volitve, ki so bile načrtovane za nedeljo.

Več kot 800 mrtvih na Haitiju